Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-18 16:30:00

Az ellenzéki szavazók szerint nincs esély kormányváltásra kétlistás indulással

Az ellenzéki szavazók 78 százaléka támogatná inkább az egy listával való indulást 2022-ben. Az elemző szerint az MSZP belső konfliktusai problémákat okozhatnak a pártnak a választásokon.

Az Idea intézet felmérése szerint a szavazók 78 százaléka szeretne közös listát, ugyanis nem látnak esélyt kormányváltásra, ha kettő listával indulnak a pártok. A Jobbik szavazóinak 64 százaléka vélekedik így, a Momentum támogatóinak pedig 59 százaléka támogatná inkább az ötletet.

Vasali Zoltán, az Idea elemzője az ATV Start című műsorában azt mondta: korábban volt egy olyan elemzés, ami a pártok közötti vándorlásokat vizsgálta. Ezáltal elmondhatják, hogy a mostani időszakban sok minden látszik az érintett szereplőkből, így a szavazók pártokhoz és a listákhoz való hozzáállása is változik.

Ugyan a választásokig nincs sok hátra, mégis idő kell ahhoz, hogy a Jobbik és a Momentum, ha közös munka mellett döntenek, együtt tudjanak dolgozni. Jövő tavaszra várható, hogy a kérdések döntő többségében a két ellenzéki párt kompromisszumra juthasson - mondta az elemző.

Vasali Zoltán szerint a pártok támogatottsága szinte semmit nem változott az elmúlt időben. A Demokratikus Koalíció stabilan az első helyen áll, kérdés, hogy a Momentum mennyire van lemaradva. Az intézet felmérései azt mutatták, hogy a járványhelyzet alatt emelkedett a kormánypártok támogatottsága. Azonban vitatható, hogy a második hullám alatt a Fidesz számára mennyire változhat ez az arány az első hullámhoz képest, főleg, hogy a nyár közpolitikailag nem mutatott jó zárást a pártnak.

Az MSZP támogatottsága jelenleg 6 százalékon áll. Az elemző szerint a párton belüli harcok – személyek közötti konfliktusok, erőellentétek – megnehezíthetik a helyzetét a választásokon, és csökkenhet is az esélyük a továbbiakban. Egyelőre azt nem igazán lehet tudni, hogy a társelnöki rendszerre való átállás milyen hatással lesz majd a pártra - tette hozzá.

atv.hu

Felmérés: Az ellenzéki szavazók 78 százaléka közös listát szeretne

 

Ajánlom

További belföldi híreink