Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-17 05:19:00

Kevesebb és rosszabb az idei búza: akár tíz százalékkal drágulhat a liszt ára

Kevesebb búza termett a vártnál, ráadásul a termés egy részének rendkívül rossz a minősége. A liszt ára ezért tíz százalékkal emelkedhet, és ez hatással lesz a kenyér és a péksütemény árakra is.

Rendkívül rossz az idei búzatermés, állítják a szakemberek: idén csupán a learatott búza 30 százaléka alkalmas őrlésre. Ez azt jelenti, hogy a malmok 10 százalékkal drágábban jutnak búzához.

„ Egy ötszázezer tonnával kevesebb a termés, tehát a tavalyihoz képest - amikor 5,2 millió tonna volt - most 4,7-4,8 millió tonna a termés. Igazából ez nem lenne nagy gond, de az a igen, hogy a minőség sajnos pont fordítottja az elmúlt éveknek: 30 százalék igazi jó búza van és 70 százalék a takarmány búzának az aránya” - nyilatkozta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. vezérigazgatója az ATV Híradójában.

Emelkedik a liszt és a kenyér ára

 

A pékek úgy kalkulálnak, hogy a liszt legalább 8 százalékkal drágulni fog. Sokan viszont úgy gondolják, hogy ilyen árak mellett jobban megéri, ha maguk sütnek kenyeret otthon.

A keleti országrészben működő pékségek szerint hiába drágul a liszt, ők nem emelhetnek árat, mert a térségben élők most is nehezen tudják megfizetni a termékeket.

„Ebben a térségben a legnagyobb a munkanélküliek aránya, így az átlagfizetés is jóval elmarad Budapesthez és környékéhez képest. Ha megnézzük egy péksütemény árát, az már 400 forinthoz közeledik, itt meg azért küzdünk, hogy el tudjuk adni azt a péksüteményt 200 220 forintért" - nyilatkozta Éles Szilárd, a Stella Pékség ügyvezetője.

A gyenge minőségű búzával szemben napraforgóból idén jó termés lesz, kukoricából pedig rekord hozamok várhatóak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink