Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-17 12:16:00

Immunológus: ez már a második hullám, de elképzelhető egy harmadik is

710 új koronavírus fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Kásler Miklós szerint teljesen kizárt, hogy minden osztályban megjelenjen a koronavírus, a miniszter ezért az egységes távoktatásnak sem látja értelmét. Falus András immunológus ugyanakkor óvatosságra int mindenkit, szerinte még mindig nem ismerjük eléggé a vírust.

Falus András immunológus hangsúlyozta, hogy sokkal kevésbé ismerjük a vírust, mint gondolnánk. Ez egy új vírus annak ellenére, hogy a koronavírusokat mintegy 40-50 éve ismerjük. Van köztük olyan is, ami teljesen ártalmatlan náthát okoz, ez a fajta viszont veszélyes. Falus szerint a COVID a 10 évvel ezelőtti SARS-vírushoz hasonló inkább. 

“Meglepetéseket tartogat”- mondta a szakember, közben megjegyezte, hogy megérti a politikát, ami optimizmust akar sugallni, de azt kell mondania, hogy ez egy második hullám, és az is elképzelhető, hogy lesz egy harmadik hullám. Plusz a jövő évben várható védőoltásokról sem tudjuk még, mennyi ideig adnak védelmet.

Egy előnye van az elhúzódó válságnak Falus szerint, mégpedig az, hogy egyre jobban ismerjük a vírust.

A védőoltásokon túl a kezelésre szoruló gyógyszerek köre is bővül. Az immunológus megjegyezte, hogy a gyógyult betegekből levett, ellenanyagot tartalmazó vérplazma hatékonysága nem csak az ellenanyagtól függ: rendkívül erősen kell hangsúlyozni, hogy nem ellenanyagok védenek a vírusok ellen, hanem az immunrendszer. Az ellenanyag egy marker arra vonatkozóan, hogy az immunrendszer felébredt.

Falus szerint hosszú távon is megmaradnak a koronavírus hatásai- a fulladás, a tüdővizenyő volt az elsődleges gond korábban. De sajnos a szívre, a vesére és agyra is vannak káros hatásai, és ezek életkortól függetlenek.

Az emberiség történetében soha nem volt ilyen koncentrált összefogás egy járvány vonatkozásában, ezért Falus András bizakodó, szerinte sikerül leküzdeni a kórt.

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink