Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-17 19:51:00

Gyurcsány Ferenc: „Nem kell nagyon elhinnie az embernek a maga nagyságát”

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke volt a Spirit FM Harcosok klubja című műsorának vendége. Szó volt a volt pártjában, az MSZP-ben zajló eseményekről, az ellenzék 2022-es indulásáról, a szerencsi időközi választáson ellenzéki színekben induló Bíró László antiszemita kijelentéseiről és arról is, minek volt köszönhető a DK 2018-as kudarca és az azóta tartó erősödése.

Gyurcsány Ferenc aggodalommal figyeli, ami az MSZP-ben történik, mert bár van az ellenzéki pártok szavazótáborai között van átjárás, az MSZP-nek van egy olyan szavazóbázisa, amely, ha nem elégedett a saját pártjával, inkább otthon marad, és ez a pár százaléknyi szavazó nagyon tud hiányozni az ellenzéki együttműködésből. Erről a volt miniszterelnök a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában beszélt.

Gyurcsány Ferenc hibásnak nevezte azt a stratégiát, amelynek értelmében az ellenzéki pártok egymás rovására próbálnak erősödni. A DK elnöke úgy látja: fontos figyelni arra, hogy a következő időszakban a létező szavazótáborral rendelkező ellenzéki pártok ne sérüljenek.

Gyurcsány Ferenc szerint a politikában luxus a sértődékenység és a régi sérelmek őrizgetése. A volt kormányfő ehhez hozzátette: neki és pártjának lehetnének is sérelmei, így az is, hogy sem 2011-ben, sem 2014-ben nem lehetett frakciójuk az Országgyűlésben, és az MSZP-ből páran benne voltak, hogy ez így alakult.

Gyurcsány Ferenc ennek ellenére természetesnek nevezte, hogy amikor egykori MSZP-n belüli riválisa, Mesterházy Attila felhívta, hogy szeretne vele találkozni, másfél órát beszélt az azóta visszalépett MSZP-s társelnökjelölttel. A DK elnöke azt mondta a műsorban: a találkozón Mesterházy Attila arra kérte, hogy a DK a maga eszközeivel ne avatkozzon bele az MSZP belső vitáiba Mesterházy ellenfeleinek oldalán. Erre Gyurcsány szerint sem szándék, sem lehetőség nincs, ráadásul nem is lenne tisztességes, ezen felül ő személy szerint nem érzékel Tóth Bertalan és Mesterházy Attila politikája között tartalmi különbségeket.

Ami az ellenzéki pártok közötti erőviszonyokat illeti, azokról Gyurcsány Ferenc azt mondta: a Jóisten mentse meg attól a DK-t, hogy dominálni akarja az ellenzéket. Attól, hogy most a legnagyobb a támogatottsága az ellenzéki pártok közül, a DK nem törekedhet arra, hogy a többi ellenzéki pártot „vezesse”. Itt egyszerű partnerség van, amelyben nekik csipettel több felelősségük van a többi ellenzéki pártnál. A DK elnöke azt is elmondta: tisztában van azzal, hogy a Gyurcsány név minden értelemben jelenséggé vált Magyarországon, és ezt részben hordozza a DK is, amelynek a volt miniszterelnök szerint nem áll érdekében, hogy a velük szemben időnként rosszhiszeműen kialakított képet erősítsék, ezért a maga részéről igyekszik óvatosan kommunikálni ellenzéki pártvezető kollégáival.

Ami a leendő ellenzéki lista erőviszonyait illeti, annak összeállításakor Gyurcsány szerint a minden résztvevő által elfogadott közvéleménykutatások alapján Tóka Gábor szociológus által felvázolt trendek lehetnek az irányadóak. De hangsúlyozta: a tárgyalások során nagyvonalúságot kell tanúsítani, nem lehet megölni egymást azért, hogy az egyik vagy másik pártnak kettővel több képviselője legyen a következő parlamentben.

„Nem volt igazunk”

Arra a kérdésre, hogy a DK, amely a 2018-as választás előtt nem akart még az MSZP-Párbeszéddel sem közös listát, nemhogy a többi ellenzéki párttal, most miért ragaszkodik a közös listás ellenzéki induláshoz, Gyurcsány Ferenc a következőt válaszolta: okkal hányják a szemükre 2018-as álláspontjukat. „Nem volt igazunk” – mondta a DK elnöke, hozzátéve: szerinte a DK 2018-as, várakozáson aluli eredménye részben annak köszönhető, hogy az MSZP-P-vel folytatott koordináció miatt a választókerületek többségében nem indultak egyéni jelöltekkel, nem volt miniszterelnök-jelöltjük, viszont külön listán indultak. Nem jó ez a konstrukció, a választóknak a lehető legegyszerűbb, legvilágosabb ajánlatot kell tenni – tette hozzá a volt miniszterelnök. Ahogy ma a Momentum, a Jobbik és a LMP is azt mondja, nem volt igazuk, amikor elzárkóztak az együttműködéstől az egyéni jelöltek állításakor, a DK-nak is el kell ismernie, hogy a koordinált jelöltállítás és külön lista variációja nem hozott, hanem vitt szavazatokat – mondta Gyurcsány Ferenc.

A választók kikényszerítik a közös listát

A DK elnöke szerint az egy vagy több ellenzéki lista kérdését nem a pártok vezetői, hanem a választók fogják eldönteni. Hozzátette: az ellenzéki választók több mint kétharmada egy listát akar, köztük a Jobbik, az LMP és a Momentum választóinak többsége is. Aki nem akar velünk közös listára jönni, az külön listára megy, de szerintem meg fogják büntetni őket a választók – fogalmazott a volt miniszterelnök, hozzátéve: ha fogadni kéne, inkább arra fogadna, hogy egy ellenzéki lista lesz.

Arra a kérdésre, hogy ha az előválasztáson nem a DK miniszterelnök-jelöltje kapja a legnagyobb támogatást, beállnak-e egy, adott esetben gyengébb ellenzéki párt jelöltje, vagy a független Márki-Zay Péter mögé, Gyurcsány Ferenc egyértelmű igennel válaszolt.

Szerinte arról, hogy Karácsony Gergely jelölt lesz-e, csak a főpolgármester dönthet, de úgy látja: Karácsony érzékeli az erre mutatkozó igényt. Gyurcsány Ferenc biztos benne, hogy a DK-n kívül a Momentumnak és a Jobbiknak is lesz kormányfőjelöltje, ahogy Márki-Zay Péter indulásával is számol. Úgy látja: ez a kérdés biztosan nem tárgyalóasztal mellett, hanem előválasztáson fog eldőlni, ugyanakkor azt is elmondta: ebben nincs mozgástér, a győztes mögé mindenkinek oda kell állnia szájhúzogatás nélkül.

Gyurcsány Ferenc szerint legyőzhető a Fidesz

Arra a kérdésre, hogy egy közös lista mire lehet elég a Fidesszel szemben, Gyurcsány Ferenc utalt a Závecz Research kutatására, amely a kérdést úgy tette föl a választóknak, hogy Fidesz vagy egyesült ellenzék, és ebben a viszonylatban a két politikai tömb fej-fej mellett szerepelt. A volt miniszterelnök úgy látja: a tavalyi önkormányzati választás azt mutatta meg, hogy ha van világos alternatíva, sok, korábban passzív szavazó is elmegy választani, a fideszes szavazók egy része pedig elbizonytalanodik. Egy nagyon világos, egyszerű felállásban győzni tud az ellenzék – szögezte le Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány Ferenc figyelemreméltónak nevezte a felvetést, amely szerint az egylistás indulás egyes ellenzéki szavazók „lepattanását” jelentheti az ellenzéki választói tömbről, ám hozzátette: amikor ezt a felállást élesben kipróbálta az ellenzék, vagyis a tavalyi önkormányzati választáson, az egyes pártok szavazói gond nélkül szavaztak le a más ellenzéki párthoz tartozó jelöltre.

A Jobbik múltja messze nyúló árnyék

A szerencsi időközi választáson ellenzéki színekben induló Bíró László két évvel ezelőtti antiszemita kijelentéseivel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc elmondta: nagyon súlyos morális és politikai dilemmát jelent Bíró indulása, szövegei pedig elfogadhatatlanok. Az ezzel kapcsolatos kérdésre nem tudnak nem vitatható válaszokat adni – tette hozzá a volt miniszterelnök, majd hozzátette: ma sokkal inkább a Fidesz, mint a Jobbik a szélsőjobboldali párt Magyarországon. A Jobbikot még sokáig kísérteni fogják vezetőinek elfogadhatatlan mondatai, és az ellenzéknek lesznek még ilyen bajai a Jobbikkal – mondta a DK elnöke, aki szerint ugyanakkor ha elfogadjuk, hogy Orbán Viktor liberális, Soros-ösztöndíjjal tanuló politikusból libernyákozó és sorosozó politikus lett, akkor miért ne lehetne elfogadni tisztességesnek a Jobbik törekvését arra, hogy jobbközép párttá váljon. Persze nem 100 százalékban nyugodt a lelkünk ez ügyben – tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

A volt miniszterelnök leszögezte: bárkinek, aki a DK-hoz akar csatlakozni, annak el kell fogadnia, hogy a korrupcióval és lopással, illetve az emberi méltóság megkérdőjelezésével kapcsolatban zéró tolerancia van a pártban.

Gyurcsány Ferenc elismerte: korábban kételkedtek a Jobbik Vona Gábor által elkezdett fordulatának hitelességében, de ma már inkább valóságos szándéknak értékelik a Jobbik vezetőinek erőfeszítéseit. Gyurcsány Ferenc lehetségesnek tartja, hogy már 2017-18-ban Heller Ágnesnek volt legalább részigazsága, aki a baloldal és a Jobbik közötti együttműködés szükségességéről beszélt. Ennek ellenére a Jobbikkal kapcsolatos kérdésre soha nem lesz olyan válaszuk, amelyben ne lehetne kivetnivalót találni, mert a Jobbik múltja messzire nyúló árnyék.

A DK és a fiatal választók

A DK bázisának 2018 óta bekövetkezett bővüléséről Gyurcsány Ferenc azt mondta a műsorban: megérkezett pártjához egy új korosztály. Míg néhány éve 0 és 1 százalék között volt a DK támogatottsága a 30 alatti választók körében, az utóbbi két évben elháríthatatlan, megejtő és időnként kínos érdeklődéssel fordulnak felé. Mint elmondta: váratlanul érte, hogy egy új korosztály meglehetős nyitottsággal kezeli őt.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: sok hétvégét tölt el azzal, hogy 30 huszonéves fiatallal van együtt különböző szituációkban, beszélgetésekben, nem hagyományos tréning keretében. Ezzel kapcsolatban elmondta: örül, hogy jön egy új korosztály, és nem nyafog, hogy büdös a politika, hanem csinálja.

Működőképes lenne-e egy DK-Momentum-Jobbik-LMP-MSZP-P kormány?

A beszélgetés során szóba került, hogy képes lesz-e úgy működőképes kormányt alakítani a mai ellenzék a Fidesz esetleges legyőzése után, ha annak idején az MSZP és az SZDSZ elképesztő cirkuszokat rendezett az egészségügyi reformról. Gyurcsány Ferenc ezzel kapcsolatban elmondta: normális, befogadó világ születhet 2022-ben, és azt is hozzátette: szerinte kultúrában, politikai attitűdben a mai 6 ellenzéki párt között kisebb a különbség, mint az MSZP balszárnya és az SZDSZ között volt 2010 előtt.

A volt miniszterelnök szerint a 2010 előtti koalíció egyensúlytalan volt, egy 40 százalék fölötti és egy épp csak a parlamentbe jutott párt együttműködésén alapult, ami kölcsönös szereptévesztésekhez vezetett. Ma, bár a DK a legnagyobb támogatottsággal rendelkező ellenzéki párt, az erőviszonyok változékonyabbak, de egyben kiegyensúlyozottabbak is az ellenzéken belül. Nem kell nagyon elhinnie az embernek a maga nagyságát – mondta a volt miniszterelnök, aki szerint a mai ellenzéken belül senkinek nincs akkora túlhatalma, mint az SZDSZ-szel szemben a 2010 előtti MSZP-nek volt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink