Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-16 10:34:00

Mennyit kell fizetni a tesztért? - a kormány ma dönthet a hatósági árról

A mai kormányülésen dönthetnek a koronavírus tesztek hatósági áráról, és várhatóan a maszkviselés és más védekezési szabályok betartásának a “kikényszerítéséről” - a napi adatok azt mutatják, hogy nem csillapul a fertőzések intenzitása.

Nem csillapodik a koronavírus járvány intenzitása, ma reggelre 581 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. A kormányzati tájékoztató oldal szerint 8 krónikus beteg hunyt el, 4153-an már meggyógyultak. Kórházban 324 koronavírusos beteget ápolnak, 18-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek 42 százaléka, az elhunytak 58 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti.

A kormány célja továbbra is Magyarország működőképességének a fenntartása és a vírus terjedésének megakadályozása. A mai kormányülésen döntenek a járványt elleni védekezést szolgáló intézkedésekről.

Az előzetes nyilatkozatok szerint napirenden szerepel, hogy hatósági áras lesz a koronavírus teszt, és hogy ez “hány forint lehet majd”. Múlt pénteken Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a Kossuth Rádiós interjújában a hatósági áras teszt tervét. A kormányinfón pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az ATV kérdésére, hogy 30 ezer forintnál alacsonyabb lesz-e a hatósági ár, egyetértőleg válaszolt, hozzátéve: valamilyen profitot megállapíthatnak majd a cégek, de a tesztköltség négyszeres-ötszörösét nem kérhetik el.

A hatósági ár minden laborra érvényes lesz. Jelenleg is érvényben van egy hatósági ár, de ez csak az állami laborokra nézve kötelező. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) nyáron meghatározta azoknak az egészségügyi intézményeknek a listáját, amelyeket hivatalosan végezhetnek koronavírus-teszteket. A listán mintegy 100 magán és állami egészségügyi intézmény szerepel. Július 22. óta volt kötelező a piros színkóddal ellátott országból beutazók számára két negatív teszt, hogy mentesülhessenek a kéthetes karantén alól. Szeptember 1-je, a “határzár” elrendelése óta is ez a főszabály.

A teszt költségeit a kormányzat július 31-ig átvállalta. Müller Cecília országos tisztifőorvos a következő árakat határozta meg korábban: a mintavétel 3500 forint, a laborvizsgálat 27000 forint. Az angol nyelvű lelet felára 1000 forint. Ha valaki még a vizsgálat napján meg kívánja kapni az eredményt (erre csak akkor van lehetőség, ha a mintavétel délelőtt 10 óra előtt megtörténik), illetve szombaton 45700 forint a tesztelés.

A magyar és az osztrák kormány hasonló eszközökkel és intézkedésekkel védekezik a koronavírus-járvány ellen - ezt tegnap mondta Gulyás Gergely Bécsből az MTI-nek nyilatkozva. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban továbbra is kettős a feladat: védeni kell az egészséget, és biztosítani kell az ország működőképességét, "ezt az osztrákok is ugyanígy látják" - mondta a miniszter, aki egynapos hivatalos látogatáson tartózkodott az osztrák fővárosban.

“Jónéhány döntés”

A tesztek hatósági árának a meghatározása mellett “jó néhány döntést” készítettek elő a mai kormányülésre, hogy megfékezzék a koronavírus járványt. A kormány ezekkel is szeretné elérni, hogy azt a kevés szabályt, melyeket a maszkviselésre a boltok, közlekedési eszközök használata esetére kidolgoztak, ki is lehessen kényszeríteni, érvényesíteni tudják. Ha az emberek nem tartják be ezeket a szabályokat, “most már szankciókat is kell hozzá kötnünk” - mondta Orbán Viktor a szombati Facebook-videójában.

Az már múlt csütörtöktől érvényes, hogy a mentők 24, legfeljebb 48 órán belül tudnak tesztelni. Az ugyanakkor még nyitott, hogy a kormány - más EU-s országok mintájára - lerövidíti-e a hatósági karantén 14 napját, tíznaposra. Két negatív teszttel, 48 órás eltéréssel a karantén ideje eleve lerövidíthető. A munkahelyi tesztek állami támogatása is felmerült, ezzel is foglalkozhat a kabinet.

Az M1-nek adott szombati interjújában a miniszterelnök arról beszélt, hogy van egy járványügyi figyelőszolgálat, folyamatosan figyelik, hogy mi történik, “és ha szükséges, akkor majd hozunk korlátozó intézkedéseket”. Most is van az asztalon néhány. Ezek persze nem a mindennapi élet korlátozásáról szólnak, hanem, mondjuk, olyan kérdések, hogy 23 óra után bezárjuk-e a bárokat és a szórakozóhelyeket.

Ami a maszkviselést illeti: erről a miniszterelnök azt mondta, hogy ha valaki egy boltban nem viseli a maszkot, akkor ő is kap egy büntetést, “ez elkerülhetetlen és a boltos is kap egy büntetést. És a boltos második esetben kap egy figyelmeztetést, harmadik esetben be fogjuk zárni az üzletet”.

Az iskolák esetében október elsejétől hőmérőzés lesz. Ma is ajánlott mindenhol, de október 1-jétől ez kötelező lesz, és a feltételei is meglesznek - jelentette be a napokban Orbán Viktor. Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár utána jelezte, hogy a nagyobb létszámú oktatási intézmények esetében testhőkamerát is alkalmaznak majd.

Nem akarják az állam “izmait” mutogatni

A miniszterelnök a szombati interjújában egyértelműen kijelentette: nem akar kijárási tilalmat. Azt szeretné, hogy "normális életkeretek lehessenek Magyarországon" a második hullám alatt is. Nem akarnak erőteljes fellépést, nem akarja az állam "az izmait mutogatni", de ha az emberek nem tartják be a szabályokat, ki kell azt kényszeríteni. A cél: a működőképes Magyarország. Az egészségügy fölkészült a koronavírus járvány következő hullámának a kezelésére, több mint tízezer szabad ágy van, ha romlana a helyzet, “a lélegeztetőkészülékek is rendben vannak”, a kórházi kapacitások szinte korlátlanul rendelkezésre állnak. Ellátatlanul egyetlen magyar ember sem marad, ha elkapja a vírust - jelentette ki.

Amit már elrendeltek: látogatási tilalom a szociális és egészségügyi intézményekben.
A virus ugyanis - bár a leginkább fertőzöttek jellemző módon a 30-es, sőt huszonéves fiatalok - változatlanul az idősebb korosztályra a legveszélyesebb.

Jakab Ferenc semmi jót nem jósol

Jakab Ferenc szerint a koronavírus-járványt csak a vakcina fogja megállítani, a korlátozó intézkedések csak fékezhetik a terjedést. „Semmi jót nem jósolhatunk a következő hetekre” - mondta a virológus a Pécsi Tudományegyetem „Nyitott Egyetem Extra - Covid-19: tanulságok és aktualitások” című tegnapi online előadásán. Felhívta a figyelmet arra, hogy a halálesetek száma a következő hetekben nagyon meg fog emelkedni. A koronavírus-kutató akciócsoport vezetője tegnap azt mondta, ma már 18-an vannak lélegeztetőgépen, 80 százalékuk pedig sosem jön le róla. Jakab Ferenc szerint a friss koronavírus-adatok alapján Magyarországon brutálisan tombol a járvány: lakosságarányosan a terjedésben megelőztük Spanyolországot és Olaszországot is. Az Európai Unión belül Franciaország után így már a másodikok vagyunk.

Szijjártó: szeptember végéig tart a határzár

Szijjártó Péter szeptember elején arról beszélt, hogy azzal, hogy korlátozták a Magyarországra való beutazást, azt előzték meg, hogy növekedjen a járvány behurcolásának a veszélye. Ha nem hozták volna meg a korlátozást a határon, “akkor valószínűleg itt itt belül kellene majd az elkövetkező hetekben olyan szigorításokat életbe léptetni, ami nehézségeket okozna az embereknek, a családoknak, a magyar gazdaságnak” - jelentette ki. Ez az egy hónapos szabályozás szeptember végéig érvényes. Aztán meglátják, hogy “a lazítás vagy a szigorítás irányába kell-e elmenni” - mondta a külügyminiszter két hete.

Ajánlom

További belföldi híreink