Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-17 06:03:00

László Imre: a járvány szempontjából a tünetmentesek jelentik a veszélyt

A Lauder Javne iskolában a szülők és az iskola közösségi finanszírozással tesztelik a tanárokat és diákokat, így sikerült a tünetek megjelenése előtt megtalálni a koronavírus fertőzötteket az intézményben. László Imre szerint itthon ezzel szemben diagnosztikai célból zajlik a tesztelés.

László Imre, Újbuda polgármestere és volt kórházigazgató szerint nagyon fontos a tesztelés. Abban az esetben, ha szűrő jelleggel végzik a tesztet, akkor az egészséges emberek közül próbálják kiszedni a fertőzötteket, megelőzés céljából. Itthon ezzel szemben elsősorban diagnosztikai célból végzik a tesztelést - mondta az ATV Start című műsorában DK politikusa. Ugyanakkor László Imre szerint a veszélyt járvány szempontjából azok jelentik, akik tünetmentesen és tudtuk nélkül fertőzik a környezetüket.

A polgármester azt mondta, hogy nagyon komolyan kellene figyelni a várólisták növekedésére. A szürkehályoggal kapcsolatos műtétek ugrásszerű megemelkedése előtt értetlenül áll, azt még el tudja fogadni, hogy fenntartják az ágyakat a járvány miatt, de ez a nagyobb osztályokra igaz, a szemészeteken 20-30 ágy van. Tízezer ember várakozik a szemészeten - László Imre szerint a szürkehályog műtét viszonylag gyorsan végrehajtható, de így is több hónapot kell várni. Annak az embernek, akinek a látása múlik ezen, nagyon komoly gondot jelent ennyi várakozási idő is.

Arra a kormányzati kijelentésre, hogy csökkent volna a várólisták száma, László Imre azt mondta: neki az az álma, hogy a kormány egyszer igazat fog mondani. Azt tapasztalta eddig, hogy jövőbe menő ígérettel menekülnek előre kommunikáció szintjén, kozmetikázva a valóságot.

László Imre azt nyilatkozta, hogy a vírus most kinyitotta az ajtót, és kezd belépni a tömeges fertőzés színterére. Az orvos-polgármester emlékeztetett, hogy első hullámnál 200 főnél bezárták az iskolákat, most meg megbüntetik nem csak azt, aki nem hordja a maszkot, hanem az üzletet is.

László Imre valamikor szeptember végére várja, hogy meg fog ugrani a fertőzöttek száma. A fiatalok immunrendszere nagyon jó, ezért látszik enyhébbnek, holott ugyanarról a vírusról van szó - magyarázta. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a gépi lélegeztetésre szorulók és a kórházi ellátást igénylők számában is látható emelkedés, ha ez eléri az időseket, idősotthonokat, akkor fog robbanni a járvány.

Nagyot nőttek a kórházi várólisták

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink