Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-16 13:01:00

Koronavírus: Karácsonyék ingyenes szűrőpontok létesítését kezdeményezik

A főpolgármester Facebook-posztban sorolja fel, milyen döntések születtek a Fővárosi Közgyűlés hétfői, rendkívüli ülésén.

Karácsony Geregly azt írja: hétfői rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés több olyan döntést is hozott, ami azt szolgálja, hogy a gazdasági válság kezelésére fordított támogatások a kiváltságos kevesek további gazdagodása helyett a többségnek nyújtsanak segítséget.

Kifejtette: a Fővárosi Közgyűlés a munkahelyek megvédése érdekében határozatban kezdeményezi a Kurzarbeit jellegű bértámogatási rendszer ismételt bevezetését azon vállalkozások számára, amelyek árbevétele jelentősen csökken. "A főváros eddig adó- és egyéb kedvezményekkel igyekezett segíteni a bajba jutott budapesti vállalkozásokon, álláskeresési támogatást nyújt a munkájukat elveszítő budapestieknek.

Azonban ez nem pótolja a hiányzó kormányzati lépéseket. Hiszen a Kurzarbeit program érintettjeinek körét a magyar kormány szabta a legszűkebbre Európában: a támogatást kapott személyek köre mindössze egy százaléka a munkaerőpiacon foglalkoztatottaknak. Eközben azok, akiket már elbocsátottak vagy fizetés nélküli szabadságra küldtek - más országoktól eltérően -, a magyar kormánytól nem kaptak segítséget. Ennek a gyakorlatnak a megváltoztatása érdekében született a Fővárosi Közgyűlés döntése"

 - írta a főpolgármester.

Szerinte hasonló célt szolgál a Fővárosi Közgyűlés másik döntése is, amellyel az álláskeresési járadékra való jogosultság elbírálási határidejének 15 napra csökkentését, illetve a jogosultsági időszak legalább hat hónapra való kiterjesztését kezdeményezte. 

"A Fővárosi Közgyűlés határozatban kezdeményezi annak a tarthatatlan és szégyenletes helyzetnek a megváltoztatását, hogy a turizmusban érintett vállalkozások támogatására szolgáló Kisfaludy-programból a kormány egész egyszerűen kizárta a budapesti vállalkozásokat. A pénzből sok tízmilliárd jutott például Mészáros Lőrincnek, de egy fillér sem jutott az ágazat válságától leginkább sújtott Budapestre. Ezért a Fővárosi Közgyűlés kezdeményezi a Kisfaludy-program támogatásainak a fővárosi vállalkozásokra való kiterjesztését" - olvasható a bejegyzésben.

A gazdasági válságkezelés "eddigi kudarcait" – bezuhanó GDP, elszálló infláció, kiváltságosok támogatása a többség helyett – akkor lehet helyre tenni, ha az Európai Unió által Magyarországnak szánt újjáépítési támogatást jól és okosan használja fel az ország - véli Karácsony. "Hogy ez a pénz valóban eljusson az egzisztenciájukat féltő emberekhez és a bajba jutott vállalkozásokhoz, annak az a garanciája, ha a támogatást az önkormányzatok bevonásával, rajtuk keresztül juttatjuk célba. Ennek érdekében a Fővárosi Közgyűlés kezdeményezi, hogy Magyarország részére biztosított uniós helyreállítási támogatás 50 százaléka lakosságarányosan a helyi önkormányzatok útján kerüljön felhasználásra" - írja.

Végül hozzáteszi: a főváros saját forrásból és saját hatáskörben rendszeresen szűri a szociális intézményeinek dolgozóit és az ellátottakat. De a Fővárosi Közgyűlés szükségét látja – összhangban a kormány saját szakértőinek állásfoglalásával –, hogy az ország minden pontján elérhető legyen az ingyenes tesztelést. "A Fővárosi Közgyűlés ezért kezdeményezte, hogy induljon el az egészségügyben, a szociális ellátásban és a közoktatásban dolgozók ingyenes szűrése. Emellett a Fővárosi Közgyűlés határozatban kezdeményezi, hogy létesüljenek olyan szűrőpontok, ahol az arra igényt tartó polgárok ingyenes koronavírus-tesztelése is megoldható" - közölte Karácsony.

Hétfői rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés több olyan döntést is hozott, ami azt szolgálja, hogy a gazdasági válság...

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. szeptember 16., szerda
15 ezer forintra is lehetne büntetni azt, aki, nem visel maszkot a kijelölt helyeken

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink