Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-16 15:04:00

Kemény két év várhat a magyar vállalatokra

Magyarország 2022-re érheti el a járvány előtti gazdasági teljesítményt, addig azonban kemény két év vár a magyar vállalatokra – figyelmeztet az Euler Hermes legfrissebb előrejelzése.

Az Euler Hermes hitelbiztosító negatív kilátásokat jósol a magyar gazdasági folyamatokat illetően: elemzésük szerint a szállítási láncokban zajló átalakulási folyamatok, az erős export kitettség, a turizmus visszaesése, és a fogyasztási trendekben várható változások miatt 2021-től emelkedi fog a vállalati fizetésképtelenségi kockázat Magyarországon.

Kockázati besorolásunkat továbbra is B2-esre értékelik, csakúgy, mint Bulgária, Izland vagy Horvátország esetében, a környező országokból azonban Szlovákia és Csehország A2-es besorolása kedvezőbb a miénknél.
 
Ennek ellenére az Euler Hermes szerint fizetésképtelenségi eljárások előrejelzése a környező országokénál jobb képet mutat hazánkban. A gazdasági visszaesés miatt globálisan és Magyarországon is gyakoribbá válnak ugyan a vállalati fizetésképtelenségi ügyek, de míg ez a növekedés hazánkban (jelen állás szerint) 2021-ig 20 százalék körül várható, addig világszinten 2021 végéig 35 százalékkal emelkedhet a fizetésképtelenségi esetek száma 2019-hez viszonyítva – derül ki az elemzésből, mely szerint régiónkon belül Szlovákiában és Csehországban is a világátlagnak megfelelően alakulhatnak majd ezek a számok.

Idén január-augusztus időszakban 3503 felszámolási eljárást rendeltek el jogerősen hazánkban, amely időarányosan az előző évi ugyancsak alacsony bázishoz (3693 eset) képest is csökkenést jelent. Bujdosó Tünde, az Euler Hermes kockázatkezelési igazgatója szerint ez nagyrészt a kormányzat járványügyi intézkedéseinek köszönhető: a hitelfizetési moratórium, a bírósági ügyek időleges felfüggesztése, a fogyasztási hitelek kamatplafonjának bevezetése, vagy a közteherfizetési könnyítések ugyanis kedvezően hatottak a vállalatok likviditására.

Ennek hála, bár korábban a hitelbiztosító a vállalati fizetésképtelenségek számában – az elmúlt időszak pozitív trendjét megtörve – 13 százalékos emelkedést jósolt idénre a kormányzati intézkedések hatását figyelembe véve 5 százalékra módosították prognózisukat.

2021-ben érkezhet a sokkhullám

2021-ben viszont meg fog ugrani a vállalati fizetésképtelenségek száma – jósolja az Euler Hermes –, így jövő év végéig összességében (2019-hez képest) akár 20 százalékkal is nőhet hazánkban az ilyen esetek száma. Bujdosó Tünde szerint ráadásul a gazdasági visszaesés likviditásra gyakorolt hatását a kormány intézkedései csak elodázni tudják, megszüntetni nem.

A szakértő szerint az idei 3-4. negyedév gazdasági teljesítménye fogja eldönteni, hogy a jövő évi fizetésképtelenségi sokk milyen mértékben lesz hatással a magyar teljesítményre. A jövő év eleje pedig azon múlik, hogy lesz-e további kormányzati forrás, illetve banki támogatás a nehéz helyzetbe került vállalatok megsegítésére. 
 
A hitelbiztosító idén 7,4 százalékos GDP-visszaesést vár Magyarországon (4,8 százalékkal csökkenő fogyasztás, 3,8 százalékkal emelkedő infláció, valamint 6 százalékkal növekedő munkanélküliség mellett). Mivel a mezőgazdaságot egyelőre enyhébben érintette a járvány, ezért az ipar teljesítményének és a lakosság fogyasztásának 3. és 4. negyedévi alakulása fogja meghatározni a magyar gazdaság idei teljesítményét. Az elemzés szerint gazdaságunk export-kitettsége is negatívan befolyásolhatja kilátásokat

Bujdosó Tünde szerint az ipari termelés a 3. negyedévben 18 százalékkal, az utolsó negyedévben pedig 25 százalékkal csökken majd az előző év azonos időszakához képest, ami egész évre vonatkozóan akár 10 százalékos ipari termelésvisszaesést is jelenthet majd, 2021 első három hónapjában pedig, újabb 25 százalékos visszaeséssel folytatódhat az mélyrepülése.

Hol a vége?

Az elemzés szerint a pozitív fordulatot a 2. negyedév hozhatja meg, amikor már ismét beindulhat egy szerény növekedés. Csehországban és Szlovákiában azonban mindez már az idei utolsó negyedévben is bekövetkezhet.

Ami a fogyasztás alakulását illeti, Magyarország a régiót követi: idén 5 százalék körüli visszaesést, jövőre viszont 3,5-4 százalékos bővülést vár az Euler Hermes.

Bujdosó Tünde a kiskereskedelmi forgalmat illetően a harmadik és negyedik negyedévben is 1,5 és 2,5 százalék közötti növekedést jósol Magyarországon, Szlovákiával és Csehországgal, és az euró övezettel szemben, ahol összességében -4,8 és -3 százalékos visszaesés várható.

PM: Az államháztartás hiánya idén a GDP 7-9 százaléka között lehet

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink