Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-17 05:52:00

Ihász Sándor szerint bár nagy váltás a DK-ba igazolása, ugyanazon elvek mentén gondolkodik, mint korábban

Ihász Sándor volt fővárosi főügyész lett a DK igazságügyi szakértője. A párt közleménye szerint feladatai közé tartozik kormányváltás utáni elszámoltatás és a független igazságszolgáltatás kidolgozása lesz.


Ihász Sándor az ATV Egyenes beszéd című műsorában megjegyezte, hogy bár nagy váltásnak számít a DK-hoz való igazolása, ugyanazon emberi és szakmai elvek mentén gondolkodik és dolgozik, mint korábban. Olyan ügyészséget szeretne, ami szabadon, jó hangulatban és független szakmai alapon tud működni.

Ihász Sándorral szemben a Központ Nyomozó Főügyészség két évvel a gyanúsítás után, idén március végén emelt vádat hivatallal való visszaélés miatt. E mögött a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos hangfelvételek állnak, és annak kérdése, hogy Ihász ezeket átvette-e Gyárfás Tamástól. Az ügy bíróság előtt van, Ihász nem kívánt bővebben nyilatkozni róla.

Viszont szerinte annak van jelentősége az ő ügyében is, hogy 16 hónapig nem csináltak semmit, holott 2 hónap alatt le lehet egy ilyen típusú eljárást folytatni.

Azt is kifogásolta, hogy az az ember írta a vádiratot, aki 4 évig a helyettese volt. Ezzel kapcsolatban az ügyészség semmilyen kifogást nem emelt, mivel az illető érezte magát elfogultnak.

Minden érzékeny ügyről a legfőbb ügyész tájékoztatást kapott. Ihász szerint a legfőbb ügyészség egyfajta felettes ügyészségként működik- hangsúlyozta, hogy teljesen törvényesen alakíthatja a nyomozás irányát, meghatározhatja, hogy mit csináljanak vagy mit nem. Ihász azt állította, hogy a legfőbb ügyésznek lehetősége van a nyomozás irányítására.

Ihász Sándor 2012-ig dolgozott az ügyészségen, amíg tudta az elveit tartani, a szervezet változott meg, nem ő. Hangsúlyozta, hogy szakmai feladatot kapott az intézmény megreformálására, átalakítására, nem politikait.

Az elszámoltatás kapcsán megjegyezte, hogy ha szakmailag kell felülvizsgálni az ügyeket, a szakma szabályai szerint meg lehet tenni.

Szerinte közjogilag megoldható az, hogy egy új választással új helyzet legyen, annak idején a Kúria elnöke sem töltötte ki a mandátumát - emlékeztetett Ihász, utalva arra, hogy ellenzéki győzelem esetén Polt Péter leváltható lesz.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink