Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-16 16:56:00

Gondolta volna? Étterembe járni az egyik legkockázatosabb a koronavírus-járvány alatt

Az amerikai járványügyi központ szerint az étterembe járás jelenti az egyik legnagyobb kockázatot a koronavírus terjedésének szempontjából – számolt be a CDC tanulmányáról a Qubit.

A kutatásban részt vevő 314 alanya különböző járványügyi intézkedéseket követő államokból érkezett. Mindegyikük felső légúti tüneteket mutatott, de csak körülbelül a minta felét találták fertőzöttnek a későbbi koronavírus-tesztelések alkalmával.

Az kutatás során az alanyokat arról kérdezték, milyen társasági tevékenységekben vettek részt a megelőző két hétben, melyből kiderült: a fertőzött és a negatív kontrollcsoport hasonló elfoglaltságokkal töltötték az időt (templomba és edzőterembe jártak, vásároltak), egyetlen markáns különbséggel. A fertőzöttek csoportjában nagyjából kétszer annyian ültek be inni vagy enni valamilyen vendéglátóegységbe.

A CDC szerint a magyarázat nagyon egyszerű: evéshez és iváshoz kénytelenek vagyunk levenni a maszkunkat, míg a boltban, a templomban, vagy színházban egyáltalán nincsen útban a viselése – mondta Todd Rice, a Vanderbilt Egyetem Gyógyászati Központjának egyetemi docense, a tanulmány egyik szerzője.

Emellett ráadásul evés közben az emberek meglehetősen közel ülnek egymáshoz, és ha zaj van, kénytelenek hangosan, egymáshoz közel hajolva beszélgetni, ami ugyancsak növeli a fertőzés kockázatát.

Todd Rice szerint ezért fontos, hogy ha étteremben étkezünk, jobban figyeljük rá, hogyan is tesszük. Elmondása szerint ő maga is többször vacsorázott étteremben az elmúlt fél évben, de néhány óvintézkedést mindig betart: igyekszik olyan asztalhoz ülni, ahol a szomszédos asztalok üresek, amíg pedig az ételére vár, nem veszi le a maszkját. Amikor pedig lehetséges, a kerthelyiségben foglal helyet.

A tanulmányt a CDC egyébként annak apropóján tette közzé, hogy számos állam engedélyezte vagy engedélyezni tervezi a vállalkozások, különösen az éttermek megnyitását, mivel az Egyesült Államokban július vége óta megbízhatóan csökkennek a napi új esetszámok.

Főleg fiatalok között terjed a koronavírus

 

atv.hu/Qubit 

Ajánlom

További belföldi híreink