Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-16 05:30:00

Egy hete vár a hatósági eligazításra egy miskolci általános iskola, ahol 4 tanár elkapta a koronavírust

9 ezer fölé nőtt az aktív koronavírus fertőzöttek száma Magyarországon. Egy budapesti iskolában közösségi összefogásból szűrik a diákokat és a tanárokat, aminek köszönhetően 30 fertőzöttet találtak. Egy miskolci általános iskola viszont egy hete vár a hatósági eligazításra, miután néhány tanár beteg lett.

A Lauder Javne iskolában 21 diáknál és 9 pedagógusnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az, hogy időben észrevették járvány terjedését, az iskola különleges protokolljának köszönhető. Mielőtt az intézmény polgárai használatba vették volna az épülete, az iskola önkéntes szűrést szervezett – mondta el híradónknak az igazgató, Horányi Gábor. A széleskörű tesztelésre úgy volt lehetőség, hogy az iskola a szülőkkel együttműködésben létrehozta a „Vissza az Iskolába” alapot, aminek köszönhetően adományokból, közösségi finanszírozásban végeznek PCR-teszteket a gyerekeken és a pedagógusokon.

Nem ilyen szerencsések abban a Miskolci iskolában, ahol ugyan 4 tanárnak pozitív lett a tesztje, de sem a kormányhivatal népegészségügyi osztálya, sem pedig a miskolci tankerület nem adott semmilyen tájékoztatást az iskola vezetésének a további teendőkről. 

Tanácstalanságukban egy kétségbeesett hangú levelet is közzétettek, amiben válaszokat kérnek például arra: lesz-e karantén az érintett osztályok számára; vagy, hogy mikor kezdődik járványügyi megfigyelésük?

Az üggyel kapcsolatban híradónk kereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, a Klebersberg Központ és a Nemzeti Népegészségügyi Központ sajtóosztályát is, de cikkünk megjelenéséig senkitől nem kaptak választ.

Adásunk után a Miniszterelnökségtől az alábbi választ kaptuk: 

"A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal háziorvosi jelentés, illetve a járványügyi szakrendszerben megjelent lelet eredménye alapján szeptember 10-én, majd szeptember 11-én szerzett tudomást egy-egy pedagógus COVID-19 fertőzéséről. A hivatal még szeptember 11-én felvette a kapcsolatot a Kaffka Margit Általános és Alapfokú Művészeti Iskolával. A kontaktkutatás folyamatban van. Az érintett osztályok tanulói járványügyi megfigyelés alá kerülnek, az iskolának a következőkben az EMMI által a köznevelési intézmények számára kiadott eljárásrend szerinti feladatait kell teljesítse. Az iskola az EMMI eljárásrendje szerint izolálva biztosít felügyeletet azoknak a tanulóknak, akiknek szülei ezt igénylik."

Mindeközben egyre több a fertőzött az országban: keddre újabb 726 személy kapta el a koronavírust, négy idős, krónikus beteg pedig elhunyt. 306 embert kórházban ápolnak, akik közül 17-en vannak lélegeztetőgépen.

A Főpolgármesteri Hivatal egészségpolitikai tanácsadója híradónknak azt mondta, hogy a budapesti szociális intézményekben az önkormányzat tovább folytatja az ingyenes teszteléseket. Elárulta azt is: A fővárosi operatív törzs ülésén kapott tájékoztatás szerint sok a tünetmentes fertőzött, akik pedig mutatnak is tünetet, azoknak a betegnek az állapota is stabil. Havasi Gábor híradónk kérdésére hozzátette: a Kamaraerdei úti idősotthonban élő fertőzöttek közül 24-en vannak jelenleg kórházban, és közülük egy ember szorul intenzív terápiára.

Közösségi finanszírozással oldották meg a tesztelést egy iskolában

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink