Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-16 07:23:00

Ebből még baj lehet: rengetegen vesznek fel olcsónak látszó hitelt

A koronavírus-válság nem viselte meg a bankszektor: egyre nagyobb a hitelállomány, miközben sokan nem fizetik a törlesztőt. Ennek hátteréről Erdősi Évát, a Hitelsikerek.hu szakértőjét kérdeztük.

Erdősi Éva az ATV Startban elmondta, hogy a hitelállománynak volt egy nagy virágzó korszaka- 2008-2009 körül volt a csúcs- utána jött a világválság és ezek jelentősen lecsökkentek. A csökkenésnek a szakértő szerint két oka volt: egyrészt aki tehette, forintosította a hitelét, másrészt pedig visszafizették a tartozásokat vagy kiszervezték külsősöknek. Ezek hatására csökkent a hitelállomány, most viszont ismét növekvő pályára állt.

Erdősi megjegyezte, hogy bár a koronavírus miatt sokan létbizonytalansággal küzdenek, a reklámokból mégis azt látjuk, hogy vegyük fel a CSOK-ot vagy más hiteleket. A kedvezményes hiteleket összekötik a vissza nem térítendő támogatásokkal, és aki nem olyan jártas, megfontolt, az azonnal belevág.

A moratórium bevezetése mellett levitték a fogyasztási hitelek kamatát, ezzel is hitelfelvételre sarkallva az embereket. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy minden éremnek két oldala van, továbbá hangsúlyozta, hogy nagyon óvatosnak kell lenni. Biztos benne, hogy sokan megisszák a levét ennek a folyamatnak, mert előbb-utóbb mindenki el fog jutni oda, hogy fizetni kell. Azt is hozzátette, hogy a végrehajtási törvényt is módosították- míg a korábbi rendelkezés értelmében a végrehajtó a jutalékát a beszedett követelés értéke alapján kapta, most viszont a tartozás értéke alapján.

A bankok és végrehajtó is jól jár ezzel, Erdősi mindenkit arra kér, hogy alaposan gondolják át, hogy be tudnak-e egy hitelt vállalni.

Erdősi Éva szerint a moratórium helyett jobb lett volna kamatmentes hitelt adni, a bankszektor elbírta volna, a lakosságnak pedig kedvezőbb ez a struktúra. Az adószakértő emellett azt javasolta, hogy a fix kamatú hiteleket válasszák a fogyasztók, mert azok kiszámíthatóak.

Egyre nagyobb a hitelállomány, pedig sokan nem fizetik a törlesztőrészleteket

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink