Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-15 18:37:00

Miniszteri tanácsadó: a napi több száz esetszám a közeljövőben nem fog csökkenni

„Akkor fog megszűnni ez a járvány, ha a környező országokból is eltűnik" - többek között erről is beszélt a Spirit FM Spirit Show műsorában Dr. Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem Érsebészeti Klinikájának egyetemi tanára, aki egyben az Emberi Erőforrások miniszterének tanácsadója is.

Mint ismert, keddre 726 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. Ezzel 13879 főre nőtt a hazánkban beazonosított koronavírusosak száma. Ami a halálozást illeti, az elmúlt 24 órában négy idős, krónikus beteg hunyt el. A napi több száz esetszámokkal kapcsolatban Kollár professzor megjegyezte, hogy ez a közeljövőben nem fog csökkenni.

Arra a kérdésre, hogy mi lehet az oka az ugrásszerű növekedésnek a szakember azt felelte, amíg zárt volt az ország, nem lehetett számolni a vírus erősségével. A korlátozó intézkedésekkel sikerült elérni a megbetegedések 10 alatti esetszámát. De ez csak a nyárra vonatkozott. Mert mind mondja, az utóbbi hónapok külföldi utazásai miatt kiszámíthatatlanná vált a vírus. „Abban az időben nagyjából egy hétre előre prognosztizálni lehetett, hogy mennyi lesz a fertőzés, most bevallom, hogy halvány lila gőzöm sincs" – fogalmazott az adásban a miniszteri tanácsadó, hozzátéve, hogy szerinte külföldről hozták haza. Az újrafertőzöttség forrása pedig Horvátország és a környező országok.

Ez az oka annak, hogy úgy látja, amíg a környező országokból nem fog lecsengeni a járvány, addig ez nálunk sem fog megszűnni, hiszen teljesen izolálni az országot nem lehet.

„Azt vallom, hogy akkor fog megszűnni ez a járvány, ha a környező országokból is eltűnik, tehát ha a keresztfertőzések megszűnnek" 

- hangsúlyozta. Ugyanakkor most azon a véleményen van, hogy hosszú távon ez az augusztus végi robbanás szerű fertőzés szám növekedés az ismételt korlátozó intézkedések hatására csökkenni fog. Most kifejezetten fontosnak tartja a maszkviselés mellett a távolságtartás betartását, kerülve a fizikai érintkezéseket. Azt reméli, hogy ha ez a hullám most lefut, akkor szeptember vége, október elejére bizonyos szintre csökkeni fog a fertőzések száma.

A jelenlegi fertőzöttséggel kapcsolatban megjegyezte, hogy most a fiatalok nagyobb számban érintettek. A napi jelentésekből, amelyekben korosztályokra bontva látni a fertőzés alakulását, az látszik, hogy a 18 és 35 év között a legmagasabb a koronavírusos esetek száma. Az is jól látható, hogy a halálozások viszont relatíve alacsonyak, amit azzal lehet magyarázni, hogy egyrészt a fiatalok azok egészségesebbek, erősebbek és könnyebben legyőzik kórokozót. „Másrészt viszont hiszek abban, hogy ez a vírus már nem az a vírus, amivel először találkoztunk. Annyit passzálódott már embereken keresztül, hogy az ellenanyagtermelés miatt vélhetően ezek a vírusok már gyengültebbek" – jelentette ki.

Ami a szigorúbb korlátozásokat illetve azok hiányát illeti, Kollár professzor szerint most egy nagyon kényes egyensúlyt kell fenntartani a gazdaság működőképessége, és az emberi élet védelme között.

„Nyilván a gazdaságot nem lehet előtérbe helyezni, hogy ha az emberek veszélyeztetettek. Ugyanakkor meg túlzott intézkedésekkel nem szabad megbénítani a gazdaságot sem. Általános intézkedést a kormány akkor hozhat, ha vészhelyzetet hirdetnek" 

– fogalmazott az adásban. Arra is kitért, hogy a kormányzat addig nem fog radikális szigorítást kezdeményezni, amíg a számok sem radikalizálódnak, illetve addig a cél a helyi izolációk, tehát a gócpontok helyben kezelése.

Az ágyfelszabadításokkal kapcsolatban megjelent híreket úgy kommentálta, hogy jelenleg durván 6000 ágy áll rendelkezésre. Pillanatnyilag pedig alig 300 felett van azoknak a fertőzötteknek a száma, akik kórházi ellátásra szorulnak. Úgy látja, bőven van még biztonsági kapacitás. Hozzátette ugyanakkor, hogy hétről hétre, ahogy a fertőzöttségi számok alakulnak megvan rá a válasz, hogy hogy kell emelni azt a kapacitást, amivel biztonságosan el lehet látni minden magyar állampolgárt.

A tesztek hatósági árazásáról annyit árult el az adásban, hogy véleménye szerint 20 ezer alá fog csökkenni. Az államilag megszabott árral a kormányzat azt szeretné elérni, hogy a tesztek vásárlása ne váljon szabad rablássá. Ami pedig a vakcinát illeti, a szakember a jövő elejével számol. Szerinte kiszámolva a kutatások óta eltelt időt, azt látni, hogy 2021 eleje lesz az az időpont, amikor lehet már biztonságos vakcináról beszélni.

A teljes interjút itt hallgathatja meg.

Közösségi finanszírozással oldották meg a tesztelést egy iskolában

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink