Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-15 19:32:00

750.000 forintot is fizethet a sürgősségi ellátásért az, akinek nincs biztosítása

Januártól kötelező lesz a sürgősségi ellátás díját is közölni a beteggel abban az esetben, ha hat havi tb-tartozást mutat nála a rendszer. Ez azt jelenti, hogy visszamenőlegesen annak az ellátásért, akinek tartozása van.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke elmondta, hogy szervezetük követeli a kormánytól a rendelkezés azonnali visszavonását.

Kordás az ATV Start műsorában visszaemlékezett, hogy amikor még javaslati formában benyújtották a törvényt, a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Szakszervezeti Szövetség is, hogy ezzel a törvénnyel nem ért egyet. Nem önmagával a potyautasok kiszűrésével van a probléma, hanem azzal, hogy nem így és nem most kellene csinálni.

Az EMMI-nek megjelent a részletszabályokat szabályozó rendelete, amiből kiderült, hogy 750.000 forintig mindenkinek kell fizetni, akinek nincsen biztosítása.

Az elnök szerint azzal van a nagy gond, hogy miközben a minisztereknek kiemelt egészségügyi szolgáltatás jár, addig a legszegényebbeknek alacsonyabb szintű ellátás, holott ugyanazt a tb-t fizetik.

Kordás szerint egy járvány időszakban nem azzal kellene foglalkozni, hogy a legszegényebbekre többletterhet tesznek.

A gyakorlatban ez úgy néz ki-mivel adóként viselkedik-, hogy az ingóságokat, ingatlant is meg lehet terhelni vele. Abban az esetben, ha a páciens meghal, akkor nem öröklik az örökösök a tartozást. Viszont ha már végrehajtási szakaszban van, és rajta van az ingatlanos az összeg, akkor ki kell fizetni.

190 ezer ember most nem kap ellátást, illetve a tartós munkanélküliek esetében is ketyeg a hat hónap. A kisvállalkozások jelenleg nagy gondokkal küzdenek, kérdés, hogy tudják-e most fizetni a tb-t.

Azt is megjegyezte, hogy szükségtelen konfliktust gerjeszt a beteg és az orvos között, hogy tájékoztatni kell a beteget arról is, mennyibe fog kerülni az ellátás díja. Lényegében adóbehajtó lesz az orvos itt- magyarázta Kordás.

Már a sürgősségi ellátásért is fizetni kell azoknak, akiknek TB tartozásuk van

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink