Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-15 05:50:00

Uniós pénzek: beperelték a Pénzügyminisztériumot

Az OLAF többször megállapította, hogy baj van az uniós források magyarországi felhasználásával. 2015 és 2019 között Magyarországon 2700 uniós pénzből megvalósult programban találtak szabálytalanságot, miközben 2014 és 2020 között Magyarország 8000 milliárd forintnyi uniós forráshoz jutott 63 000 projekt keretében. Ebből 2700-ban találtak szabálytalanságokat. Erről Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója beszélt az ATV Start című műsorában.

Ligeti Miklós szerint a problémák súlyosságát jelzi, hogy az Európai Bizottság jóval nagyobb arányban rendel el visszafizetést nálunk, mint más közép-európai országokban. Az uniós országoknak átlagosan a kapott támogatások 0,36 százalékát kell visszafizetniük, ez az arány például Lengyelországban mindössze 0,12, Csehországban 0,06 százalék, míg Magyarországon 3,93 százalék.

A Transparency International Magyarország szerint az a szemlélet, amely szerint az uniós pénzek esetén a cél minél több pénz lehívása és elköltése, önmagában korrupciós csapdahelyzet, mert könnyen a hatékonyság és szabályszerűség rovására mehet.

Ligeti Miklós szerint hiba lenne egyedül az ügyészségen elverni a port ezek miatt a szabálytalanságok miatt, a maga részéről nem szeretne egy hatóságot kipécézni, hiszen míg az ügyészség feladata, hogy már meglévő bűncselekményeket felderítsen, az adófizetők pénzén számos más állami szerv működik, amelyek célja, hogy menet közben kiszűrjék a csalásgyanús cselekményeket.

A magyar ügyészség az OLAF által jelzett esetek 47 százalékában emelt vádat, ami Ligeti Miklós szerint nem olyan rossz arány, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az Elios, a 4-es metró ügye és a Microsoft-botrány, vagy éppen a Híd a munka világába körüli ügyek kimaradtak a vádemeléssel záruló nyomozások közül.

Ligeti Miklós elmondta: a Transparency International Magyarország perli a Pénzügyminisztériumot, mert az nem hajlandó elárulni, hogyan ellenőrizte bizonyos, a Simonka-ügyhöz kötődőnek tartott kistérségi fejlesztési források elköltését, amelyek ügyében az ügyészség már vádat emelt.

OLAF: Magyarországon csalnak a legtöbbet az uniós pénzekkel

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink