Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-14 08:45:00

Komáromi: Vagy nincs a kormánynak olyan tanácsadója, aki ért a szakmájához, vagy csak a kormány nem hallgat rájuk

A DK egészségpolitikusa szerint a határzárnak "nincs semmi értelme", főleg akkor, ha sok kivétel van, miközben az ország csak feleannyi tesztet végez, mint amennyire valójában szükség lenne.

Komáromi Zoltán az ATV Start című műsorában azt mondta, ha hatósági árat vezetnek be a tesztekre, akkor annak szerinte minden piaci szereplőre vonatkoznia kell. Jelenleg Magyarországon 20 és 90 ezer forint közötti ez a paletta - ha 90 ezer lenne a hatósági ár, akkor az sokaknak anyagi csődöt jelentene, ha viszont 20 ezerben határoznák meg, akkor Komáromi szerint a magánszolgáltatók egyszerűen "ki fognak szállni". 

Komáromi úgy látja, naponta kb. 20 ezer tesztet kellene csinálni, hogy megtaláljuk azokat az embereket, akik esetleg maguk sem tudnak róla, de fertőznek.

A kormányzat által meghozott intézkedésekről Komáromi azt mondta: szerinte a határzárnak "semmi értelme, főleg úgy, ha tele vagyunk kivétellel", miközben az országban csak feleannyi tesztet végeznek, mint amennyire szükség lenne. Továbbá az önkormányzatok sem kapják meg a területükön hatósági házi karanténba helyezett emberek listáját - ezt Komáromi szerint a kormányhivatal arra hivatkozva szüntette meg, hogy már nincs vészhelyzet.

Az egészségpolitikus úgy fogalmazott: vagy nincs a miniszterelnöknek olyan tanácsadója, aki ért a szakmájához, vagy a kormányzat nem hallgat a virológusokra.

Szerinte a második hullám soárn ugyan nem lesz annyi halott, mint tavasszal volt, most ugyanis inkább a fiatalok betegednek meg, náluk pedig enyhébb lefolyású a betegség. Komáromi ugyanakkor úgy látja, a kontaktkutatást nem végezték elég precízen, ezért szintet lépett a vírus, de nem tudjuk a pontos adatokat, sem pedig azt, hány góc lehet az országban. Felidézte, hogy őt kontaktkutatás miatt a korrupció elleni osztályról hívta fel egy rendőrnő, mert őt is bevetették, ekkora a szakemberhiány.

Komáromi az időseknek is tanácsot adott: azt mondta, az idősebbeknek érdemes otthon maradni, őket a családoknak és az önkormányzatoknak kellene segíteni.

Hatósági áras lesz a koronavírus-teszt

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink