Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-14 18:19:00

A Magyar Helsinki Bizottság beperli Völner Pált és a Magyar Hírlapot

Személyiségi jogi pert indítanak az államtitkár múlt hétfőn a Magyar Hírlapnak adott nyilatkozata miatt.

A Magyar Helsinki Bizottság személyiségi jogi pert indít Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára és a Magyar Hírlap ellen – közölte a jogvédő szervezet. Mint felidézik, Völner múlt hétfőn nyilatkozta a Magyar Hírlapnak a következőt: „utánanéztek”, és a 2006-os véres rendőrattak idején sem a TASZ, sem a Magyar Helsinki Bizottság nem kezdeményezett egyetlen eljárást sem a gyülekezési joggal összefüggésben a magyar állam ellen, és miért mondta, hogy e szervezetek alapjogi érzékenysége „kormányfüggő”.

A Magyar Helsinki Bizottság 2006-ban sokféleképpen lépett fel az állami szervek önkénye ellen. Felemelte szavát a futószalagon elrendelt előzetes letartóztatások ellen, más jogvédő szervezetek – pl. a TASZ – mellett ügyvédi segítséget adott a rendőri erőszak áldozatainak. Emellett több nemzetközi szervezetnek is jelentést tett a jogsértésekről, így az ENSZ kínzás elleni bizottságának, az ENSZ Emberi jogi bizottságának, valamint az Európa Tanács Kínzás elleni bizottságának – írja a szervezet.

Ennek nyomán az ENSZ-bizottsága felszólította a kormányt a kényszerítő eszközök aránytalan használatának és a bántalmazásoknak a beszüntetésére. Eszerint a magyar államnak fokozottan kell ügyelnie az emberi jogok érvényesítésére, biztosítva a jogellenes intézkedésekkel szembeni zéró tolerancia elvének betartását a rendőrségi hierarchia minden szintjén és a büntetés-végrehajtásban is. Később az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága is elmarasztalta Magyarországot a 2006 őszi rendőri túlkapások részrehajló kezelése miatt.

A TASZ-szal közösen kezdeményeztük az addig csak formálisan létező rendőrségi panaszeljárások megújítását és független vizsgálóbizottság felállítását. Ennek nyomán jött létre a Független Rendészeti Panasztestület.

A Kossuth tér gyülekezési jogot sértő „preventív elkordonozásával” (műveleti területté nyilvánításával) szembeni fellépés keretében Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke személyesen próbált belépni az önkényesen lezárt közterületre, és miután a rendőrök azt megtiltották neki, rendőrségi panaszeljárást indított. A Legfelsőbb Bíróságot is megjárt ügyben Fővárosi Bíróság megállapította: a rendőrség nem tudta megindokolni a tér nagy részére kiterjedő kordon fenntartásának szükségességét, ennek hiányában pedig a területlezárás jogsértő volt. Ennek nyomán a rendőrség végül elismerte, hogy törvényes indok nélkül zárta le a Kossuth teret.

Több ügyfelük is kártérítést kapott. Egyikük, Török Imre, akinek bántalmazás következtében megrepedt egyik csigolyája, a bíróság két rendőrt ítélt el jogerősen, egyikük letöltendő szabadságvesztést kapott.

Egy a Blaha Lujza térnél összevert férfi esetében pótmagánvádas büntetőperben sikerült elérni, hogy a bíróság kimondja két rendőr bűnösségét, akik tétlenül nézték, hogy kollégáik bántalmazzák védekezésképtelen ügyfelüket. Később segítségükkel kártérítést is megítéltek nekik.

Egyik bántalmazott ügyfelüket a rendőrség azzal gyanúsította, hogy rendőrökre támadt. Ügyvédük fellépése nyomán már az ügyészség megszüntette az ellene folyó büntetőeljárást. Az őt megverő rendőr ellen ugyan vádat emeltek, de a bíróság nem találta kétséget kizárónak az ellene szóló bizonyítékokat.

Mint írják, a Magyar Hírlappal szemben azért indítanak pert, mert sem a Magyar Helsinki Bizottság jóhírnevét súlyosan sértő egyoldalú politikusi nyilatkozat közlése előtt, sem pedig utána nem keresték meg őket.

Vizsgálat indul Bayer Zsolt várbeli lakása miatt

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink