Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-12 17:07:00

Nagyon rossz vége lehet, ha nem jön változás a Balatonnál

A Balatoni Limnológiai Intézetet vezető Jordán Ferenc szerint azonnal abba kéne hagyni a zöldterület beépítését a tó mellett.

Nagyon rossz vége lehet, ha nem jön változás a Balatonnál

“Ha minden így megy tovább, akkor akár egy zöld, bealgásodott posvánnyá is válhat a tó, a partvidékén szőlők helyett úszómedencékkel” - hívta fel a figyelmet a VIP-nek adott interjújában a Balatoni Limnológiai Intézetet vezető Jordán Ferenc.

Jordán szerint a Balaton egyeztetés nélküli beépítésének lehet katasztrofális hatása a tó helyzetére: “A víz kémiai összetétele, a plankton, a nádas, a halak mind fontosak ahhoz, hogy egy ökológiai rendszer működését is megértsük, ne csak gyönyörködjünk benne. A tudás sajnos így is hézagos, az ismeretek integrációja pedig gyenge, nincs valódi összefogás. A döntéseket persze eleve máshol hozzák, rendszerint nem kifejezetten a kollektív tudásunkon alapul, hogy mi történik a tóval, inkább egy maroknyi ember érdeke dönt. Döntéshozóké, befektetőké, politikusoké” - mondta a tihanyi intézet tudósa.

A tudós szerint az egyetlen megoldás az lenne, ha gyorsan betiltanák minden zöldterület, tehát erdő, mező, nád kiirtását és beépítését, de az sem kizárt, hogy már egy iszapkotrás is segítene valamit az egyre algásabb vízen.

atv.hu/hvg.hu

Ajánlom

További belföldi híreink