Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-09 11:43:00

Grecsó Krisztián szerint a hatalom azt kommunikálja, hogy nem a tehetség, hanem a politikai lojalitás visz előre

Több egyetem is kifejezte szolidaritását a Színház-és Filmművészeti Egyetem épületét elfoglaló diákokkal. Az író szerint azok, akik viszont alpári módon kezelik a diákok kritikáját, az a társadalom mentális állapotát jelzi.

Grecsó Krisztián író az ATV Egyenes beszéd műsorában beszélt arról, hogy számára rendkívül érzékeny kérdés az, ha az álmokat és a lehetőségeket elveszik a fiataloktól. Nem csak az egyetemistákra gondol, hanem az egész oktatási rendszer átstrukturálására, amikor egy gyerekkel azt akarják elhitetni, hogy nincs lehetősége, nincs jövőképe. 

“Ennek a kasztrendszernek a kiépülése 10-15 éve kezdődött el, én akkor érzékeltem először, amikor a falumban voltam egy ballagáson, és egyetlen gyermek ment gimnáziumba”

- mondta az író.

Nagy problémának tartja, hogy leszivárgott a társadalom különböző rétegeibe az az üzenet, hogy “ahová születtél, ott van a helyed”.

Meglepte, hogy mennyire kifarolt a társadalom egy része az egyetemisták mögül. Elmesélte, hogy ő maga egyetemistaként napokat virrasztott Bokros Lajos ellen, azt akarták elérni, hogy ne vezessék be a tandíjat, mert elviselhetetlen terhet jelentene. Sok emberrel beszélgetett, és azt tapasztalta, hogy akkor és ott az idősebbek is értékelték a fiatalok kritikáit.

Az író szerint az, hogy fiatalok kritikáját ilyen alpárian, minősíthetetlenül kezelik, ez a társadalom mentális állapotát jelzi. A fiatalok azt szeretnék, hogy ne a fejük felett döntsenek, legyen beleszólási joguk az őket érintő kérdésekbe, és erre hierarchikus-hatalmi módon reagáltak.

Nem látja, hogy az egyetemistákkal szemben való fellépés mit hoz a politikai konyhára, szerinte ezzel azt kommunikálják, hogy nem a tehetség, a munka visz előre, hanem a politikai lojalitás.

Azt reméli, hogy szolidárisak lesznek az egyetemisták egymással, és ennek eredményeként egy generációs tudat alakul ki, amit lehet változásra használni.

Generációs különbségek

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink