Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-08 17:46:00

Mundruczó Kornél: a művészet nem lehet más, mint szabad

„Abban a pillanatban, hogy limitálni kezdjük a művészetet, megszűnik művészetnek lenni” – ezt mondta a Balázs Béla-díjas filmrendező a Spirit FM Spirit Show műsorában.

Mundruczó Kornél: a művészet nem lehet más, mint szabad

Mint ismert, Mundruczó Kornél legújabb filmje, a Pieces of a Woman versenyben van az Arany Oroszlánért. A magyar alkotók ki is utaztak Velencébe, ahol felvonultak a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál vörös szőnyegén. És tették ezt nem is olyan halkan, miután #FreeSZFE-s polóban jelentek meg, majd a nemzetközi sajtótájékoztatón részletesen elmagyarázták a felirat üzenetét.

A Spirit Show adásában a filmrendező arról beszélt, hogy ő személyesen 9 évet töltött az SZFE falai között, és mindaz, amit ma a művészetről gondol, azt az SZFE adta meg neki. Méghozzá „abban az értelemben, hogy a művészet nem lehet más, mint szabad. Abban a pillanatban, hogy limitálni kezdjük a művészetet, megszűnik művészetnek lenni.” Hozzátette, „ha a művészeti oktatást irányítottá tesszük, annak következménye a művészet szabadságának elveszítése.” Most úgy látja, hogy az autonómia megszűnésével ennek a veszélye meghatványozódott, és ezért volt egyértelmű, hogy szolidaritást vállalnak a diáksággal és a lemondott tanárokkal illetve a szenátussal, mert – mint mondja, „nem lehet erőből, ilyen agresszívan, párbeszéd nélkül elvenni az összes jogkört az önrendelkező egyetemtől.”

Szerinte el kell jutni arra a pontra, ahol újra működőképessé válhat az egyetem. „Azt gondolom, hogy az a gesztus, amit a diákok gyakorolnak, és azt mondják, hogy ez a mi egyetemünk, az most teljes mértékben adekvát” – fogalmazott Mundruczó Kornél, aki azt reméli, hogy ez a helyzet egy rövid ideig fog tartani, és visszarendeződik minden oda, ami az SZFE valódi tradíciója. Hogy pont ugyanazokkal a tanárokkal, vagy olyanokkal, akik ugyanazt a logikát biztosítják, ami eddig is jellemezte az SZFE-t. „És ez nem politikai vagy ideológiai alapú, hanem a művészeti oktatás szabadságának a biztosításához tartozó struktúra kialakítása” – hangsúlyozta Mundruczó Kornél.

A teljes beszélgetést ide kattintva hallgathatják meg.

Wéber Kata, Petrányi Viki és Mundruczó Kornél FREE SzFE-pólóban a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a Pieces of a Woman című filmjük sajtótájékoztatója előtt. Köszönjük!

Közzétette: Színház- és Filmművészeti Egyetem – 2020. szeptember 5., szombat

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink