Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-08 18:07:00

„Meg lettünk fenyítve, amikor felszólaltunk” - őszintén beszélt egyetemi éveiről a Kaposváron végzett színésznő

Ha újra kezdené, nem felvételizne a Kaposvári Egyetem színész szakára az egyik tavaly végzett színésznő. Sziládi Hajna Híradónknak az egyetemi éveiről beszélt, elmondta, hogy a vizsgáikra ők maguk próbáltak nézőket hívni, hogy a duális képzés miatt sok órájuk elmaradt, és folyton szorongás érzetük volt, hogy hogyan érjenek el valamit, hogyan kérjék a tanárjaikat, hogyan kommunikáljanak velük.

sziládi hajnaSziládi Hajna

Közösségi oldalán írta meg először a kaposvári színészképzéssel kapcsolatos élményeit Sziládi Hajna, aki 2019-ben végzett az egyetemen.

Azt mondja annak, az eseménysorozatnak, amit a Színház-és Filmművészeti Egyetem hallgatói csinálnak csodálatos hangulata van, és örül annak, hogy végre cselekszik valaki, ez adott neki bátorságot arra, hogy megfogalmazza annak az 5 évnek a konklúzióját, amelyet Kaposváron töltött.

Híradónknak azt mondta, mivel sokszor felmerül a kérdés, vajon mi lesz akkor, ha Vidnyánszky Attila átveszi a vezetést a Színművészetin, úgy gondolta, megírja, mi történt náluk.

Elsőként arról mesélt stábunknak, hogy vizsgáikat nézők szinte nem is látták. Előadás előtt, mikor a titkárságon érdeklődtek, hogy postázták-e a meghívókat, akkor szembesültek vele, hogy senki sem hívtak meg. Budapesten pedig csak egy vizsgájukat tudták bemutatni.

„Sokszor volt, hogy vizsga előtt a finishben, mi próbáltunk levadászni színházigazgatók elérhetőségeit” – állítja Sziládi.

Mint mondta, káosz volt ezzel kapcsolatban, és a tanáraik sem segítették ebben az osztályt. Ez alól a diploma előadás sem volt kivétel. Azt szintén nagyon kevesen látták.

„Vidnyánszky Attila a diploma előadásunkon természetesen ott volt, de azt is egy kezemen meg tudom számolni, hogy ő hány vizsgánkat látta a négy-öt év alatt” – folytatta.

A duális képzéssel kapcsolatban sincsenek túl pozitív élményei. Mivel más város színházaiban próbáltak, így sok órarendi órájuk elmaradt, tanáraik ugyanis Kaposváron voltak.

Sziládi Hajna Eperjes Károly osztályába járt.

„Ő a mesterség óráit nagyon lelkiismeretesen megtartotta, és ezek az órák sose maradtak el, sokat volt velünk, viszont az ő neve alatt is futott még jó pár tantárgy, főleg elméleti tárgyak, amiket viszont ő sem tanított meg” – fogalmazott.

Mint mondja sok olyan tárgyuk volt, amire soha ne ültek be, és sosem találkoztak azokkal a tanárokkal, akik azokat tartották, próbáltak ez ellen felszólalni, nem sok sikerrel.

„Meg lettünk fenyítve, amikor felszólaltunk”

– jelentette ki stábunknak.

Állítása szerint arra is volt példa, amiről már a szintén Kaposváron végzett Sodró Eliza beszélt, hogy az egyetemről való kicsapás esélyét is meglebegtették a szemük előtt.

„Rossz érzést okoztak nekünk, amikor felszólaltunk. Azt éreztették velünk, hogy ne szidjuk az egyetemünket, hogy legyünk hálásak, örüljünk, hogy ott lehettünk, illetve más mennyire örülne ennek. Szóval inkább ilyen fajta érvekkel vagy kis lelki zsarolással lettünk elhallgattatva azt hiszem” – árulta el Sziládi Hajna.

Azt mondta nem felvételizne újra a kaposvári színész szakra, és nagyon tiszteli a Színművészeti Egyetem hallgatóit, hogy harcolnak az egyetemükért. Úgy gondolja jó érzés lehet, ha valakiknek olyan képzése van, amely mellett ki tud állni, és ami ennyire fontos számára. Hozzátette: sajnálja, hogy nem érzi azt, hogy ő is ki tudna állni a Kaposvári Egyetem mellett.

Ajánlom

További belföldi híreink