Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-08 13:43:00

Be kell-e vezetni újra a Merkely professzor által javasolt szigorításokat?

Kormányközeli források mondták el a véleményüket a Merkely Béla SE-rektor által tett javaslatokról, - tesztek, a vásárlási idősáv újbóli bevezetése, esti bulizás tiltása, kötelező maszk - melyek szigorításokat jelentenének a koronavírus-járvány miatt.

Be kell-e vezetni újra a Merkely professzor által javasolt szigorításokat?
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora

Nem kormányálláspontot képviselt Merkely Béla, amikor a járvány visszaszorítása érdekében belső szigorító intézkedésekről beszélt, hanem a saját véleményét – mondták az atv.hu-nak kormányzati és fideszes források azt követően, hogy a Semmelweis Egyetem (SE) rektora az InfoRádió Aréna című műsorában hétfőn arról beszélt, meggondolná a magas rizikójú emberek állami szűrését (ide sorolva a tanárokat is), az idősek biztonsága érdekében visszahozná a vásárlási idősávot, betiltaná az éjszakai bulikat és zárt helyen elrendelné a kötelező maszkhasználatot. 

Előtte a kötelező maszkhasználatról az ATV Heti Naplóban vasárnap már beszélt Merkely Béla, amikor úgy fogalmazott, egyetlen intézkedéssel lehetetlen legyőzni a koronavírust, de ő kötelezővé tenné a maszk használatát. A Heti Naplóban azt prognosztizálta, hogy nagyjából hússzorosa az igazolt fertőzéseknek a valódi szám, így körülbelül százezer koronavírusos beteg lehet Magyarországon.

Kormányzati források a rektor javaslatai alapján úgy fogalmaztak, hogy „ez Merkely Béla személyes véleménye”.

Tesztelés? A WHO ajánlása a mérvadó

A tesztelés kapcsán forrásaink leszögezték: a kormányban az az általános vélemény, hogy eddig is a WHO ajánlásait követték, ezután is eszerint a protokoll szerint járnak el. Felhívták a figyelmet, hogy a miniszterelnök is erről beszélt a pénteki rádióinterjújában.

Ha ugyanis „lejönnének” a WHO-ajánlások követéséről, az “nagyon ingoványos talajra vinne, végtelenített vitákat nyitna ki” a tesztelések, szűrések vonatkozásában. Másrészt joggal vetődne fel a kérdés, hogy hol lehet meghúzni a határt, az egészségügyben például az orvosokat és az ápolókat, asszisztenseket vagy a takarítókat is teszteljék-e, de a sorban a tanárok, a rendőrök vagy mások szűrését is joggal felvethetnék. “És a sor végén a kőfaragókét és a balerinákét is?” – kérdezett vissza forrásunk Rejtő Jenőt idézve, azt érzékeltetve, nagyon nehéz lenne meghúzni a határt, hogy kinél indokolt még a teszt, és ki az, aki már kiesne a szűrt körből.

Csak nagyon átgondoltan

Egy másik, kormányközeli forrás arra hívta fel a figyelmet, hogy a belső, itthoni intézkedéseken “csak nagyon átgondoltan szabad változtatni”. Kizárólag akkor, ha bizonyított, hogy a korlátozásnak van értelme, a társadalomban nagy az elfogadottsága – az emberek támogatják az intézkedéseket – és fontos, hogy az intézkedések betarthatóak is legyenek.

Azt, hogy a fiatalok ne bulizhassanak este, jogilag hogyan lehet elképzelni? – vetette fel forrásunk, megjegyezve, hogy ezt nehéz lenne ellenőrizni is. Emlékeztetett, hogy a kormány részéről kérést fogalmaztak meg, arra kérik a fiatalokat, hogy tartsák be a védőtávolságot és a maszkviselést, mert az ő kezükben vannak az idősek, akik a koronavírus miatt a legveszélyeztetettebb korosztály.

Az idősek védelmét szolgálja az EMMI bejelentésben megfogalmazott intézkedés, miszerint szeptember 7-től Magyarország összes szakosított ellátást nyújtó szociális intézményében látogatási tilalmat rendelt el az Országos Tisztifőorvos határozatával - hívta fel a figyelmet forrásunk. 

Vásárlási sáv: “Elkezdték nem betartani”

A vásárlási idősáv az idősekre vonatkozóan értelmes rendelkezés volt és hasznos is. Viszont egy idő után „elkezdték nem betartani” az idősek. Később ezt fel is oldotta a kormány” – emlékeztetett egy másik kormányközeli forrás.

A határzár kapcsán kijelentette: “nincs ok a kapkodásra”, folyamatosan követni kell a szomszéd országok és más országok esetén a fertőzöttségi mutatókat s majd annak megfelelően kell döntést hozni - a fő szempont, hogy a vírus behurcolásának a veszélyét csökkentsék.

Ha nincs a határzár, belül kellene szigorítani?

A határzárral, és a V4-es kivétellel kapcsolatos uniós aggodalmakra vasárnap este a Hír Tv-ben Gulyás Gergely már reagált. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: meg kell nézni a járványügyi helyzetet. Egy különbségtétel akkor nem önkényes, ha méltányolható indok áll a döntés mögött. Hasonló a járványügyi helyzet a visegrádi országokban. Ezért azok, akiknek előre lefoglalt útjuk volt, jöhetnek Magyarországra, negatív teszttel - mondta a kancelláriaminiszter, hozzátéve: ha hasonló fertőzöttséggel rendelkező ország hasonló kedvezményt kér, “állunk rendelkezésre”. De mint fogalmazott, sajnos, az a baj, hogy az EU-ban nagyon kevés olyan ország van, amelyiknek a V4-es es országokhoz hasonlóan jók, alacsonyak a fertőzöttségi mutatói.

A múlt héten Szijjártó Péter arról beszélt a Facebook-videójában, hogy szeptember végéig érvényes a határzár. Aztán meglátják, hogy a lazítás vagy a szigorítás irányába kell-e elmenni. A külügyminiszter kijelentette: Ha nem hozták volna meg a korlátozást a határon, “akkor valószínűleg itt belül kellene majd az elkövetkező hetekben olyan szigorításokat életbe léptetni, ami nehézségeket okozna az embereknek, a családoknak, a magyar gazdaságnak”.

Ajánlom

További belföldi híreink