Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-07 20:46:00

Máté Gábor: "amikor Székely Gábort leköpik, azt is leköpik, aki én lettem"

A Katona József Színház igazgatója úgy véli: a hatalom nem gondolta át kellőképpen, hogy milyen típusú darázsfészekbe nyúl bele.

Több ezren alkottak élőláncot vasárnap, hogy így mutassák meg kiállásukat a Színház- és Filmművészeti Egyetem függetlenségéért. Máté Gábor szombat este állt őrt az egyetemnél, egykori és jelenlegi diákjai közös énekléssel köszönték meg neki az elmúlt huszonhét évet.

„Nagyon megrendítő volt” – így jellemezte a diákjai éneklését a Katona József Színház igazgatója, aki azt is hozzátette, hogy komoly színészi munka volt mögötte, hogy ne sírja el magát a gesztustól.

A Színház-és Filmművészeti Egyetemről 27 év után távozó Máté Gábor leszögezte, hogy a tanároknak nincs közük azokhoz a megmozdulásokhoz, amiket az egyetem diákjai szerveznek.

Arról is szólt, hogy nem hagyja ott a diákjait, bár felmondott az egyetemen, de a negyedik évtől már koordinálás, konzultációs sorozata, egy-egy kurzus megszervezése az osztályfőnök dolga, amit a színészmesterségről tanítania kellett, azt a tudást már átadta a diákoknak.

„Amikor Székely Gábort leköpik, azt is leköpik, aki én lettem” – fogalmazott Máté Gábor, aki két évig tanult korábban Székelytől, elmondása szerint a színházról való gondolkodását 180 fokban változtatta meg a rendező.

Máté Gábor úgy fogalmazott: "a hatalom nem gondolta át kellőképpen, hogy milyen típusú darázsfészekbe nyúl bele”.

Gulyás Gergely a Hír TV Bayer Show című műsorában arról beszélt, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy amíg nem rendeződik a helyzet a Színház-és Filmművészeti Egyetemen, máshol fog zajlani az oktatás, mert biztosan vannak olyan diákok, akik tanulni szeretnének.

Arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy máshol kezdődik meg a tanév, Máté Gábor azt válaszolta: „eddig az országban, mi volt az, ami problémát okozott?”.  Mint mondta, a kormány erre használja a kétharmadát, ahelyett, hogy békét teremtenének az országban. "Az ország fele megveszekedetten acsalog a másikra, és akik eleget acsalkodnak, biztosan oda fognak szavazni, ez iszonyatos felelőtlenség, ezt nyögjük, és amíg meg nem döglünk, ezt fogjuk érezni, sajnos" - fogalmazott. 

 

 

atv.hu / Kiemelt fotó: MTI - Marjai János

Ajánlom

További belföldi híreink