Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-06 15:18:00

Élőlánc az SZFE-ért: a parlamentig juttatták el a feltételeiket

Eddig is kérdéses volt, hogy lesz a tanév kezdete az SZFE-n, amikor a hallgatók keddre virradó éjjel elbarikádozták az egyetem bejáratát, hogy így tiltakozzanak a modellváltás ellen. Vasárnap élőláncot hirdettek, ahol az is elhangzott, hogy csúszik a tanrend.

Még mindig sokan vannak a Kossuth téren, megérkezett az egyetem chartája is.

Közzétette: atv.hu – 2020. szeptember 6., vasárnap

A Színház- és Filmművészeti Egyetem vasárnap délután háromra hirdetett tüntetést és élőláncot, hogy kifejezzék, nem értenek egyet többek között Vidnyánszky Attila kinevezésével. 


Az élőlánc elindulásakor elhangzott az is, hogy holnap, azaz hétfőn nem indul meg a tanítás, változik a tanrend: egy héttel tolják a tanév kezdetét, csúszik a beiratkozás határideje

Mindez többek között a 444.hu-n is követhető élő közvetítésből derült ki. Már pénteken, az Egyenes beszéd adásában Bagossy László, a Színházművészeti Intézet lemondott vezetője is arról beszélt, milyen bizonytalan az iskolakezdés. Vidnyánszky Attilát sem tudta megnyugtatni abban a tekintetben a találkozójukon, hogy a tanítás zavartalanul meg tud kezdődni. Sorra jönnek a felmondások, sokszor külsősök mondják le az időpontjaikaz, kilyukadnak az órarendek. Ezen felül a diákokon is múlik, hogy mit szeretnének. 

Patthelyzet a Színművészetin?

 

Az SZFE teljes vezetése lemondott, egyre csak távoznak az oktatók, és Bagossy az ATV-n arra is kitért, hogy a külsős óraadók is lemondják az órákat. 

A hallgatók korábban tizenhárom pontban fogalmazták meg a követeléseiket: az egyetem autonómiájának garanciáját, kérik, elutasítják a modellváltásról szóló törvény jelenlegi formáját és a kinevezett kuratóriumot sem fogadják el. 

A vasárnapi élőláncon az a cél, hogy a nyolcadik kerületből a Mikszáth téren és a Március 15. téren át eljuttassák az parlamentig a chartájukat (itt elolvashatják a szöveget). A dokumentumban olyan alapfeltételek szerepelnek, amik az egyetem szerint elengedhetetlenek, hogy egyenlő felekként üljenek le tárgyalni a kormányzattal, a kuratóriummal (az élőláncot itt tudja követni). A résztvevők az SZFE Vas utcai épületénél már majdnem egy hete feltűnt piros-fehér szalagok segítségével tartják a járványbiztos távolságot, és kesztyűben, maszkban adogatják egymásnak a chartát, amit Udvaros Dorottya indított útnak. Fél öt-öt körül a helyszíni tudósítások szerint már szinte beterítette az egész a Kossuth teret a kígyózó lánc. 

Több ellenzéki politikus is feltűnt a tömegben: Fekete-Győr András Donáth Annával állt ki az SZFE mellett, de Kunhalmi Ágnes és Hadházy Ákos is a helyszínről posztolt. 

"Ha változást akarunk, mozdulni kell. Lehet, hogy nem történik azonnal pozitív változás, de az csak egyet jelent: újra mozdulni kell, csak még többen! Érdemes példát venni a jövő művészeitől, akik nem hajlandóak beletörődni mindenbe és nem csak csendben morognak" - írta Hadházy. 

Ha változást akarunk, mozdulni kell. Lehet, hogy nem történik azonnal pozitív változás, de az csak egyet jelent: újra...

Közzétette: Hadházy Ákos – 2020. szeptember 6., vasárnap

Az SZFE vezetése augusztus végén mondott le, és sorra derülnek ki újabb és újabb meghatározó nevek, akik nem folytatják az új irány mellett az oktatói munkájukat. 27 év után felmolndott többek között Máté Gábor is, akit a tanítványai egy megható szerenáddal búcsúztattak. 

A 24.hu egy videót is készített a helyszínről, ahol Borbély Alexandra is ott volt, és elmondta, hogy mindent Mátétól tanult a színművészetről. 

"Ő a mesterem" - hangzott el a videóban. 

"Mindent itt tanultam meg: embernek lenni, gondolkodni, nyitottnak lenni. [...] Ez egy kiállás, ami itt történik, nonszensz" - mondta Kovács Patrícia, és hozzátette, hogy szerinte nem lesz megoldás, de elindult valami az országban.

Nagy Ervin a szombat esti eseményen azt nyilatkozta, hogy szerinte a kultúrpolitika meg fog hátrálni, és be fogja látni, hogy nem lehet egy ilyen határt átlépni. A színész a lapnak úgy fogalmazott, hogy ezt tartaná a legszerencsésebb és legdemokratikusabb megoldásnak:" Vagy arrébb mennek, és építenek egy másik egyetemet, vagy mi megyünk arrébb, és mi építünk egy másikat".

Máté Gábor már azt mondta, hogy szerinte az, hogy visszavonulót fúj-e Vidnyánszky, az nem is tőle függ, Ascher Tamás szintén lemondott rendező-oktató ugyancsak pesszimista a lehetséges forgatókönyvvel kapcsolatban.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink