Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-06 18:07:00

Dés László az SZFE-ről: Ezektől a srácoktól el akarják venni a grundot

Pár napja több mint ezer zenész csatlakozott ahhoz a petícióhoz, amelyben határozottan kiállnak a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett. A szolidaritási nyilatkozatot Koncz Zsuzsa és Dés László is aláírta, az ATV Híradóknak pedig elárulták, miért tartották ezt fontosnak.

"Ezt a dolgot támogatni kell mindenkinek, aki becsüli valamire az igazán magyar értékeket, hiszen ne felejtsük el, itt egy olyan főiskoláról, illetve most már egyetemről van szó, amelyik a magyar színházművészetet európai hírűvé tette, amely a filmművészetünkben Oscar-díjakat szerzett Magyarországnak, tehát ez egy igazi, hogy úgy mondjam nemzeti büszkeség - mondta az énekesnő az ATV Híradónak.

Koncz Zsuzsa szerint az olyan szakemberek, akik ezen az egyetemen vannak nem teremnek minden bokorban, éppen ezért vigyázni kellene rájuk - és mint mondja -, nem pedig szétfújni őket a világba, mintha soha nem is lettek volna.

"Nem lesz, aki helyettesítse Székely Gábort, Zsámbéki Gábort vagy akár Máté Gábort, Kende Jánosról és a filmesekről nem is beszélve, akik tényleg nagyon sok dicsőséget hoztak Magyarországnak."

Dés László pedig úgy gondolja, ebben az esetben nemcsak a Színművészeti mellett, hanem saját magáért is kiáll.

"Ezek olyan ügyek, amelyben egy társadalomnak éreznie kéne, hogy a szabadságért, a szakmánkért, egy hivatásért és a jövőnkért harcolunk. Ezektől a srácoktól el akarják venni a grundot, és azt gondolom, hogy amikor a grundért harcolnak, akkor a jövőjükért harcolnak, és én evvel szolidáris vagyok, szeretnék nekik segíteni, ahogy tudok."

Dés László szerint egy szolidaritás-hiányos társadalomban élünk: sok- sok évre visszamenőleg nagyon hiányzott a szolidaritás, a kiállás, és Dés vissza is utalt ennek kapcsán Sándor Máriára, az egészségügyi dolgozók vagy a CEU elüldözésének ügyére, illetbe az MTA "einstandolására". Mint mondta, nagyon hosszan lehetne sorolni, szerinte sokszor még azok a hivatások, szakmák, intézmények sem szolidárisak saját magukkal, akiket éppen tönkretesznek.


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink