Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-04 16:26:00

Megint több tízezer vendéglátásban dolgozó kerülhet utcára

Hosszú hónapokra bénítja le ismét a budapesti szállodaipart a koronavírus-járvány második hulláma. Flesch Tamás szerint az ágazatnak ismét szüksége lenne egyfajta mentőcsomagra, különben az újraindulás is nehéz lesz.

Szinte minden fővárosi szálloda bezárhat a beutazási tilalom miatt, legalábbis erre számítanak a ki- és beutazással foglalkozó szakemberek – számolt be róla a hvg.hu.

„Nem nagyon tudjuk, hogy most mit lehet tenni. Alapvetően nagyon sok hónapra bénítja le a mostani helyzet a budapesti szállodaipart” – erről beszélt az ATV Start című műsorában Flesch Tamás.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökének elmondása szerint a szeptember és az október a két legerősebb hónap a budapesti szállodaiparban, a mostani határzár miatti helyzetben viszont azt látják, hogy elveszítették azt a 20 százalék körüli foglalást is, ami arra lett volna elegendő, hogy a dolgozókat egy csökkentett fizetéssel meg tudták volna tartani. Flesch szerint a legtöbb szálloda bezárásra fog kényszerülni, ettől még a szállodákban kell egy minimális személyzet.

Flesch: Kormányzati segítség nélkül nem tudjuk megtartani a személyzet nagy részét

 

Az általa üzemeltetett budapesti szállodák közül a nyár folyamán egy volt nyitva, a terv az volt, hogy szeptember 1-től kinyitják a többit, viszont ez nem fog megtörténni. „Nagy valószínűséggel nekünk is meg kell néznünk, hogyan tudunk költséget csökkenteni, nem sok minden maradt. Könnyen lehetséges, hogy nekünk is egy-egy kollégától meg kell válni” – jelentette ki. Egy megoldás lehet szerinte, ha a kormány ismét tudna segíteni az ágazatnak. Fontosnak tartja a segítséget azért is, mert hónapok múlva nem lesz munkaerő, akivel el tudnak indulni a szállodák.

Úgy gondolják, megint több tízezer ember kerülhet utcára, és nem csak Budapesten, hanem vidéken is.
Hozzátette azt is, hogy Budapest turizmusa az elmúlt években 12 hónapossá vált. Flesch úgy gondolja, hogy jövő április-május előtt semmiképp nem fog visszatérni a járvány előtti szintre a turizmus.

Tüntetés lesz?

Bíznak abban, hogy a kormánnyal való tárgyalásuknak lesz eredménye, ugyanakkor a közösségi médiában többen, azok közül, akik elvesztették a munkájukat, elgondolkoztak azon, hogy egy békés demonstráció keretein belül akarják megmutatni a kormánynak, hogy muszáj, hogy tegyenek valamit.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink