Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-04 12:47:00

L. Ritók Nóra: régóta már csak egy tanévben gondolkodom

Csütörtök estére több mint 17 millió forint gyűlt össze az Igazgyöngy Alapítvány számláján, miután a kormány a felére csökkentette az alapítvány többlettámogatását. Az alapítvány alapítója nem tudja, hogy valójában mi az oka a forráselvonásnak.

L. Ritók Nóra a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy 17 millió helyett csak 8,5 millió forint többlettámogatást kap a kormánytól az új tanévben az Igazgyöngy Alapítvány művészeti iskolája, ahol többnyire hátrányos helyzetű, roma gyerekeket tanítanak. Miután az alapítvány alapítója, L. Ritók Nóra a nyilvánosság elé tárta, hogy bajba kerültek, több gyűjtés is elindult az alapítvány megsegítésére. Három nap elég volt, hogy összejöjjön a hiányzó 8,5 millió forint.

„Ebben a nehéz gazdasági helyzetben ez egy hihetetlen odafordulás, teljesítmény az emberektől” – erről már az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt L. Ritók Nóra.
Az Igazgyöngy Alapítvány alapítója szerint akkor lehetne látni valójában, hogy mi az oka az elvonásnak, ha tudnák, hogy kiktől vontak el még forrásokat.

Az Igazgyöngy Alapítvány művészeti iskolájában hármas fókuszú vizuális nevelés zajlik, mert a vizuális kommunikáció fejlesztése mellett, hátránykompenzáló és szociális készségfejlesztő elemekkel segítik a hátrányos helyzetű gyerekeket. „Szakmai szinten elismernek minket, viszont úgy tűnik, hogy ez nem realizálódik szakpolitikai szinten és támogatásban” – fogalmazott a műsorban L. Ritók Nóra. Hozzátette azt is, hogy az iskoláknak nagyon sok mindenben segítenek még, ami nem lenne dolguk, az oktatás mellett egy komplex segítséget próbálnak nyújtani.

„Minket az ügy érdekel, a gyerekek érdekelnek. Azt akarjuk, hogy az iskolai lemorzsolódás kockázatának kitett gyerekek elvégezzék a 8 osztályt, szakmát szerezzenek, a rendszerbe maradjanak, és egy más életutat járjanak be, mint a szüleik”

– mondta az Igazgyöngy Alapítvány szakmai vezetője.

L. Ritók Nóra úgy érzi, hogy az alapítványa eddig egy kicsit támogatottban, de most inkább az „eltűrt” kategóriában van, ebben szeretne maradni, mert tudja, hogy ennek a munkának az állami rendszeren belül van a helye.

Az RTL Híradó kérdésére az EMMI azt válaszolta, hogy jövőre a teljes kiegészítő támogatást megszüntetik, tehát akkor már 17 millió lesz a hiány. L. Ritók Nóra elmondása szerint feléjük ezt még nem jelezték. „Én régóta már csak egy tanévben gondolkodom. Most kicsit megnyugszom, hogy ezt a tanévet végig tudjuk vinni. Nem állítottuk le a gyűjtést, ami még ebből összegyűlik azt elspájzoljuk, hogy a jövő tanévet ne így kelljen kezdeni” – fogalmazott.

Csütörtök estig 17 millió 160 ezer forint támogatás gyűlt már össze.

Pár nap alatt összegyűlt az Igazgyöngy Alapítványtól elvont állami támogatás összege

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink