Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-02 13:05:00

Karsai György: „Vidnyánszky nagyon súlyos, nagyon rossz időket idéző minősítéseket használt”

Vidnyánszky Attila, az SZFE kuratóriumának elnöke korábban arról beszélt, hogy Karsai Györgynek sosem tudja elmagyarázni, hogy mi a nemzet, a haza meg a kereszténység.

Folyamatos a feszültség a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül: a hallgatók által hétfő estére szervezett demonstráció egyetemfoglalássá fajult, azóta barikád alatt tartják az épületet, és kijelentették: nem távoznak az új kuratórium felmondásáig. Vidnyánszky Attila, a kuratórium szeptember 1-jétől regnáló elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában mondta el kedden este, hogy mit gondol a helyzetről.

Szóba került a műsorban a Kaposvári Egyetem is, ahol szintén változások történtek az ő neve alatt. Erre példának hozta, hogy ott például Eperjes Károly és Cserhalmi György évekig taníthatott együtt, erre a Színművészetin is lehetne lehetőség. A jelenlegi tanárok végigvihetik az osztályokat, ha nem állnak föl, de emellett újak is létrejönnek, új fajta gondolkodással – tette hozzá, majd az új gondolkodással kapcsolatban ezt mondta:

„Karsai Györgynek én nem fogom soha tudni elmagyarázni, hogy mi a nemzet, meg a haza, meg a kereszténység, mert alkalmatlana arra, hogy befogadja azt, amit én gondolok. A gondolkodása ebben a tekintetben kizárólagos és kirekesztő.”
 

 

Bocsánatkérést vár

Szerda reggel az ATV Start Plusz című műsorának vendége Karsai György volt, ahol megkérte az ATV-t, hogy biztosítsák a lehetőséget egy nyilvános beszélgetésre a rendezővel. Előző este ugyanis Vidnyánszky is megjegyezte, sajnálja, hogy egyedül kell az álláspontját kifejtenie és örülne, hogy ha valaki, aki a másik oldalt képviseli, ott ülne mellette.

Addig is, Karsai egy Szókratész idézettel reagált az őt ért kijelentésre: „a szavak nem attól nyerik el értelmüket, hogy sokat használjuk őket, hanem attól, ahogy élünk”. Úgy gondolja, hogy habár ő nem szokta ezeket a szavakat kimondani, az óráin minden arról szól, hogy mit jelent a hazaszeretet, a nemzetben, közösségben gondolkodás és az ezekért cselekvés.

„Én egyetlen szót szeretnék ezzel kapcsolatban mondani Vidnyánszky Attilának: szabadság” - üzente az egyetemi tanár.

Karsai meglátása szerint Vidnyánszky az Egyenes Beszédben „nagyon súlyos, nagyon rossz időket idéző minősítéseket használt az egyetemmel kapcsolatban”.

Azt mondta, ez attól független, hogy a személyét is támadás érte, ezt a két kérdést külön kell választani.

„Nem érzem magam megbántottnak, egyszerűen fáj nekem az, ahogy Attila beszél” - fogalmazott Azt, hogy ő kirekesztően viselkedett volna bárkivel, visszautasítja. Elmondása szerint a 45 éves tanári pályafutása során nem jelezték ezt felé egyszer sem.


Nyilvános bocsánatkérést várna a Nemzeti Színház igazgatójától, nem csak az őt ért kijelentések miatt, hanem mindazért, amit az utóbbi időszakban Vidnyánszky az SZFE-ről, a hallgatókról és az oktatókról mondott.

A kérdésre, hogy mi lehet a folytatás, elképzelhetőnek tartja-e ezután a közös munkát, ezt válaszolta: „Olyan munkahelyen, ahol ő bármilyen távol is tőlem, de főnökként megjelenhet, én nem fogok tudni órákat tartani” – jelentette ki. Ennek ellenére az egyetem működése szerinte lehetséges, hiszen amikor a vezetőség lemondásáról egyeztettek, a diákok érdekeit tartották szem előtt legelső sorban. A tanárok pótolhatók, velük bármi megtörténhet - mondta, de a hallgatókat nem lehet cserben hagyni. Biztosítja őket, hogy ameddig tudnak, ott lesznek mellettük. Hozzátette: ha viszont eljön a pillanat, mint az ő esetében ez most van, akkor ki kell mondani, hogy vége.

Leülnek tárgyalni

Vidnyánszky az Egyenes Beszédben megemlítette, hogy az egyetemen kialakult helyzetre, a vírusveszélyre és a tanévkezdésre hivatkozva — levélben megbeszélést kezdeményezett Upor Lászlóval.

Az egyetem felmondási idejét töltő vezetősége úgy döntött, hogy felelőssége részt venni a találkozón – írja a szinhaz.online.

Upor Lászlót Németh Gábor és Bagossy László kísérik el, és ragaszkodnak ahhoz, hogy a beszélgetés változatlan visszaidézésre alkalmas módon rögzítésre kerüljön.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink