Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-01 06:45:00

Szijjártó esti bejelentése: a V4 országokból szeptember 1-je után is jöhetnek a turisták

A V4 országokból a magyarországi szállásukat korábban lefoglaló csehek, lengyelek és szlovákok egy - 5 napnál nem régebbi - negatív teszttel mégis bejöhetnek Magyarországra szeptember 1-je után is. A V4 országokban korábban szállást foglaló magyaroknak is elég lesz egy negatív teszt a hazaérkezést követően - írta ki tegnap késő este a Facebook-oldalára Szijjártó Péter külügyminiszter.

"A visegrádi országok kifejezetten sikeresen - és egymással szoros együttműködésben - védekeztek a koronavírus első hullámával szemben. Ma is többször egyeztettünk személyesen Bledben, majd telefonon az éjféltől életbe lépő újabb, a védekezést szolgáló magyar intézkedésekről" - posztolta tegnap késő este a Facebook oldalán Szijjártó Péter. 
"Mindezek alapján az a döntés született, hogy a “cseh példát” kiterjesztjük az egész V4-re. Így a magyarországi szállásukat korábban lefoglaló csehek, lengyelek és szlovákok egy - öt napnál nem régebbi - negatív teszttel bejöhetnek hozzánk, míg a visegrádi országokban korábban szállást foglaló magyaroknak is elég lesz egy negatív teszt a hazaérkezést követően" - írta a külügyminiszter. 

A visegrádi országok kifejezetten sikeresen - és egymással szoros együttműködésben - védekeztek a koronavírus első...

Közzétette: Szijjártó Péter – 2020. augusztus 31., hétfő

A “cseh példára” Szijjártó Péter azért hivatkozott, mert korábban Bledben azt is tudatta, hogy “Andrej Babiš cseh miniszterelnök azt kérte Orbán Viktor miniszterelnök úrtól, hogy azok a cseh állampolgárok, akik szeptemberre már lefoglalták magyarországi szállásukat, továbbra is beutazhassanak Magyarországra. Az új szabályozás kitárgyalása során a biztonsági garanciákat megkaptuk, így öt napnál nem régebbi negatív teszteredmény esetén holnaptól is beengedjük azokat a cseh állampolgárokat, akik már korábban szállást foglaltak maguknak Magyarországon” - posztolta tegnap kora este Szijjártó Péter.

A pénteki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott az ATV kérdésére, hogy szeptember 1-től “két színkód lesz, Magyarország zöld, minden más vörös”- azaz külföldiek nem léphet be Magyarország területére a COVID miatt.

A tegnap megjelent kormányrendelet szerint magyar állampolgárok személyforgalomban Magyarország területére nem léphetnek be. Ez alól felmentést csak a rendőrség adhat, méltányolható ok esetén. Kivételt jelenthet bírósági vagy hatósági eljárásban való részvétel, meghívólevéllel igazolt üzleti célú tevékenység vagy egyéb munkavégzés, beutalóval igazolt egészségügyi ellátás igénybevétele, tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése, családi eseményeken - házasságkötés, keresztelő, temetés - való részvétel, hozzátartozó gondozása, kiemelt jelentőségű nemzetközi sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen való részvétel.

A szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 órára az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, de ezt a sávot nem hagyhatják el.

A külföldiek tranzitáthaladása egészségügyi vizsgálat után engedélyezett, ha fertőzés gyanúja nem merül fel. A tranzitforgalom azonban csak meghatározott útvonalon lehetséges, csak bizonyos pihenőkön megállva, és legfeljebb 24 óráig - mondta ki a kormányrendelet, mely alól Szijjártó Péter esti bejelentése szerint kivételt élveznek a V4 országok.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink