Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-28 20:35:00

Szlávik János: A fiatalok azt hiszik, sebezhetetlenek

A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa szerint ugyan a koronavírussal fertőzött fiatalok kisebb eséllyel kerülnek kórházba, de betegek lehetnek ők is.

A főorvos az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról beszélt, hogy az elmúlt napokban folyamatosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma, ahogyan a környező országokban is. Úgy látja, valóban lazul a fegyelem, és sok az olyan családi rendezvény, sportrendezvény vagy akár esküvő, ahol sok ember van, de nem viselnek maszkot. Szerinte ezért a mai döntés, vagyis a határok lezárása mellett fel kellene hívni az emberek figyelmét arra, hogy használjanak maszkot.

Szlávik úgy látja, főként a fiataloknál figyelhető meg, hogy sebezhetetlennek hiszik magukat, élni, bulizni szeretnének. Felhívta a figyelmet, hogy a fiatalok ugyan kevesebb eséllyel kerülnek kórházba, ha elkapják a vírust, de betegek ugyanúgy lehetnek ők is. Hozzátette: jó látni, hogy bár a fertőzöttek száma emelkedik, nincs sok beteg - náluk a kórházban például nem emelkedett a koronavírusos betegek száma.

A főorvos beszélt arról is: ahogy nő a fertőzöttek száma, egyre nehezebb ellenőrizni a hatósági karantén betartását is, de a hatóságok "egyelőre bírják", és a helyzet is jó, az emberek betartják a karantén szabályait. Szlávik szerint "proaktívan" kellene az emberekhez szólni, hogy mindenki megértse: ha nem használunk maszkot, másokat is veszélyeztetünk, tehát nem csak magunkról van szó, a felelősséget kell előtérbe hozni.

Figyelmeztetett, hogy tünetmentesen is lehet hordozni a vírust, az új esetek nagy része tünetmentes.

Sok kutató állítja, hogy Európában a vírusnak olyan mutáációja van jelen, ami jobban terjed az emberek között, de kevésbé okoz betegséget - ezzel a feltételezéssel vigyázni kell Szlávik szerint, ez ugyanis nem bizonyított. Felidézte, milyen apokaliptikus jelenetek játszódtak le tavasszal például Olaszországban.

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos korábban úgy fogalmazott, hogy még mindig keveset tesztelünk - Szlávik szerint maga a tesztelés nem oldja meg a problémát, inkább az emberek gondolkozásában, viselkedésében lehet ennek a kulcsa.

A főrovos azt kéri, "mindenki egy picikét gondolkozzon el magában", aki teheti, próbálja az olyan eseményeket elhalasztani, ahol esély van arra, hogy egy fertőző személy is jelen lesz.

A Sziperkupa-döntővel kapcsolatban elmondta, hogy nemrég egy koncerten kutatók tesztelték, próbálták bebizonyítani, hogy a vírus hogyan terjed ilyen eseményeken, szerinte ez a focimeccs hasonló lehet. Úgy fogalmazott: ez egy kicsit meredek dolog, de ha betartják az előírásokat, szerinte sikerülni fog.

A hagyományos iskolakezdés Szlávik szerint helyes. Úgy véli, nem az iskolák fogják a vírust tovább terjeszteni, viszont jósolni semmiképpen sem szabad a vírussal kapcsolatban.

Tovább nő a fertőzöttek száma

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink