Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-27 08:33:00

Závecz: hatalmas Fidesz-előny, a DK az ellenzék vezető ereje

A választókorúak több mint harmada, 36 százaléka a Fideszt támogatja a Závecz Research Intézet (ZRI) legfrissebb pártpreferencia-kutatása szerint.

Ez azt jelenti, hogy a koronavírus-járvány alatt jelentősen erősödött a kormánypárt, hiszen márciusban még 31 százalékon állt - írja a hvg.hu. Az ellenzéki pártok erőviszonya nem változott a felmérés szerint. Továbbra is a Demokratikus Koalíció (DK) a legerősebb, amely – tavaszhoz hasonlóan – a szavazók 10 százalékát tudja maga mögött.

A Momentum támogatottsága a tavaszi 6 százalékról 7-re emelkedett, az MSZP-t akkor és most is 5 százalékra mérték. Az LMP és a Mi Hazánk 2-2 százalékon áll, a Párbeszéd és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig 1-1-en.

A biztos pártválasztók körében is magasan, 51 százalékkal vezet a Fidesz, őket a DK követi 15 százalékkal. A Momentum támogatóinak csoportja 10 százalékos, a Jobbiknak 8, az MSZP-nek 6 százaléka van. Az elkötelezett szavazók körében a Mi Hazánk 3, az LMP, a Kétfarkúak és a Párbeszéd 2-2 százalékon áll.

A ZRI megállapítása szerint a Fidesz szavazótáborának bővülése a 40 év alattiak, a vidéki városokban élők és a diplomások körében figyelhető meg alapvetően – mindegyikben 15 százalékpont körüli emelkedést mértek. Mostanra – írták – nincs olyan csoportja a társadalomnak, amelyben nagyon rosszul állna a kormánypárt, és olyan sincs, amelyben az átlagosnál sokkal több szavazója lenne.

Azt is vizsgálta a kutatócég, hogy alakulna a verseny, ha csak a Fidesz–KDNP listája és az ellenzéki pártok közös listája közül lehetne választani. Ebben az esetben a kormánypárt támogatóinak aránya 39, az ellenzéké 37 százalék.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy a Fidesz–KDNP előnye abban is megmutatkozik, hogy szavazói valamivel aktívabbak, mint az ellenzéki közös lista hívei: a kormánypártiak 58 százaléka venne részt biztosan egy mostani parlamenti választáson, a másik térfélen 54 százalék.

Óriási különbségek a közvéleménykutatások között: 3 vagy 12 százalékon áll az MSZP?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink