Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-27 17:30:00

Megszólalt Upor László a minisztérium által szervezett egyeztetésről

Ma délután egyeztet az Innovációs és Technológiai Minisztériumban a Színház és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma, és a Színművészeti kancellára. A megbeszélésre meghívták Upor Lászlót is, ám az intézmény szenátusa úgy döntött, hogy a rektorhelyettes ne vegyen részt az egyeztetésen.

“Az egyetemet a kancellárunk képviseli, aki tökéletesen kompetens minden olyan technikai és adminisztratív ügyben, ami az átállásnak az utolsó fázisát érintik ő fog ezekről tárgyalni”- mondta Upor László a Híradó kérdésére. 

A rektorhelyettes hozzátette, minden olyan kérdésben pedig, ami az ő területe, és ami az egyetem autonómiáját érinti, tehát az alapdokumentumok elkészítése, aláírása, azokban pedig a szenátus a kompetens.


“Mi azonnal meghívtuk a kuratórium tagjait egy szenátusi ülésre, remélem, hogy el is jönnek hiszen ezekről a dolgokról sürgősen beszélni kell, ezeket az alap dokumentumokat el kell készíteni és egyáltalán meg kell határozni a működés következő kereteit”- magyarázta az SZFE rektorhelyettese. 

Az egyetem pénteken szenátusi ülést tart, erre meghívták a kuratórium tagjait, ugyanakkor, ha ez az időpont nem felel meg nekik, akkor az egyetem akár hétvégén is áll rendelkezésükre.

Upor László kollégáival együtt reméli, hogy elfogadják a meghívást.

“Hiszen senkinek nem az a célja, hogy ez az áldatlan állapot, ez a rendkívüli feszültség, ami kialakult, ez a patthelyzet vagy holtpontot, sokáig fennmaradjon. Ellenkezőleg mindenkinek az a célja és a legfőbb érdeke, hogy az élet normalizálódjon. Jelenleg nem a normális mederben folyik az élet és ez nem a mi hibánk.”

Arra a kérdésre, hogy mit tenne fel Vidnyánszky Attilának elsőként, Upor azt válaszolta, hogy szerinte - mivel ők alakították így a helyzetet- “csak tőlük jöhet az első mondat és ennek nagyon erős első mondatnak kell lennie”.

“Én nem akarom senkinek a szájába adni a mondatokat, de olyan módon és olyan mértékben minősítették le az intézményünk és az oktatás színvonalát, a hallgatóinkat, az oktató társainkat, hogy ezzel neki kell elszámolni és eldönteni, hogy hogyan folytatható vagy hogyan kezdhető el az együttműködés”- vélekedett Upor László.

Azt is hozzátette, hogy a felügyelő bizottság és a kuratórium névsorában egyetlen egy olyan név sem szerepel, akit ők ajánlottak, így kérdéses, hogy mennyire tekinthető ez együttműködésnek.

Korábban ez egyetem több tanára is tiltakozott Vidnyánszky Attila kinevezése ellen. Vidnyánszky a Kossuth rádiónak azt mondta: egy nagy, nemzetközi háttérhatalom” ami nem akarja, hogy ő legyen a kuratórium elnöke, de azt is hozzátette: nyomás van a Nemzeti összes színészén és dolgozóján, mert a baloldali „klikk” szemében bűnös dolog, hogy ott dolgozik valaki. Azt is kifejtette, hogy: az olyanok, mint a leszámolást váró Ascher Tamás manipulálják, hergelik a diákokat.


Ezek után Székely Gábor felmondott, nyílt levelében azt írta: Vidnyánszky Attila súlyos tévedéseiért kérjen bocsánatot, vagy szégyellje magát!

Több színész, köztük a Nemzeti Színházban éppen a kialakult helyzet miatt felmondott Bánsági Ildikó, de mellette Udvaros Dorottya, és Blaskó Péter is kifejezte már egyet nem értését azzal, ami az egyetem körül zajlik.

Több színművész is megszólalt az SZFE kapcsán

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink