Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-26 05:58:00

Egyre feszültebb a helyzet az SZFE körül: Cserhalmi és Stohl is felszólalt

Miként képzeli a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszédet? - ezt kérdezte a Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa Vidnyánszky Attilától. A leendő kuratóriumi elnök korábban kijelentette, hogy tárgyalásra és együttműködésre törekszik a szenátussal és a hallgatókkal. A szenátus azonban azt írja, hogy Vidnyánszky Attila a kinevezése előtt, és azóta is folyamatosan becsmérli az egyetemen folyó munkát.

Egyetlen kérdés címmel írt nyílt levelet Vidnyánszky Attilának a Színház-és Filmművészeti Egyetem szenátusa. Az üzenetben visszaidézték a számos tisztséget viselő és szeptember elsejétől a Színművészetit fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöki címét is betöltő Vidnyánszky egyik nyilatkozatát, miszerint:

„A kuratórium és a szenátus, valamint a HÖK együttműködésére és tárgyalására van szükség. Párbeszédet, szakmai vitákat folytatni, megalapozott álláspontokat ütköztetni. Ez a következő hónapok feladata.”

A szenátus arra kíváncsi, miképp tervezi ezt Vidnyánszky azok után, hogy mint írják, folyamatosan becsmérli az egyetem munkáját, a tanári kart megengedhetetlen jelzőkkel illeti, többekről név szerint valótlanságokat terjeszt, feltételezéseken alapuló határozott kijelentéseket tesz. Az egyetem működését, elmúlt évtizedeit egyáltalán nem ismeri, de olyan érveket ismétel meggyőződéssel, amelyek nem igazak.

Az ATV Híradója kereste ez ügyben a Nemzeti Színház igazgatóját, de nem érték el.

Múlt héten ugyanakkor Nemcsák Károly, aki aláírta azt a nyílt levelet, amelyben 70 művész támogatta a Színház-és Filmművészeti modellváltásáról szóló törvényt azt mondta a Híradónak, hogy egy változás jót tesz egy egyetem életében is.

Több színművész is megszólalt az SZFE kapcsán

 

"Nem arról szól, hogy Vidnyánszky Attila most kapott egy pallost, és aki az útjába kerül azt lefejezi."

Az elmúlt napokban több színházi szakember is megszólalt a Színművészeti ügyével kapcsolatban. Elsőként Udvaros Dorottya, aki Székely Gábor felmondása után állt ki a rendező mellett, majd miután az egyik lap Székely rendszerváltás előtti múltjával kapcsolatban jelentetett meg cikket, Lázár Akti írt nyílt levelet a volt rektor védelmében.

Cserhalmi György pedig a Klubrádiónak nyilatkozott, a Székely Gábort ért vádak kapcsán.

"Székely elmondta a szokásos blablát, amit abban az időben minden színházigazgató elmondott, sőt, minden vállalatvezető, mindenki, akinek volt valami úgynevezett funkciója, pláne vezető szerepben. Egy színház életében pedig az fontos volt, hogy kapunk-e pénzt vagy nem kapunk. Csak finoman hozzátenném, hogyha a Pesti srácok turkál a múltban és ilyen mélységig elmegy, vajon elment-e Vidnyánszky Attila múltjába.

Stohl András Facebook-oldalán Zsámbéki és Székely Gábor kapcsán azt írta:

"Mindent, amit meg lehet tanulni a szakmámról, azt ettől a két embertől tanultam meg. Székelynél tisztességesebb, odaadóbb tanárt nem ismerek. Szinte már a puritánságig menően csak a színésznevelés, az elemzés, a pályára segítés, a helyes útra terelés foglalkoztatta.”

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink