Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-25 05:47:00

Aggódnak a szülők: tesztelés nélkül is érkezhetnek majd diákok a piros besorolású Ukrajnából

Szigorú intézkedések mellett indulhat a tanév Ausztriában, ahol több ezer magyar diák kezdi meg a tanévet. Legtöbbjük a határ mellől ingázik. Mivel zöld jelzésű országban tanulnak, nem kell tesztelniük. Ukrajna viszont piros besorolású ország, és onnan is sok diák tanul Magyarországon, nekik viszont mégsem kell tesztelniük akkor, ha 30 kilométeres körzetből ingáznak Magyarországra . A magyar szülők ugyanakkor ezt aggályosnak tartják.

Tesztelés nélkül járhatnak át Ausztriából és Ukrajnából a diákok tanulni

Ausztriában egy hét múlva becsengetnek, a magyar gyerekek közül pedig sokan járnak iskolába a határ túloldalára. Vagy azért mert a szülei kint dolgoznak, vagy azért mert a szülők szerint jobb ott az oktatás, mint itthon. Mivel mindkét ország zöld besorolású így az ingázás mindenkinek egyszerű lesz, nem kell tesztelni.

Egy édesanya szerint az osztrákok nem bonyolítják túl az iskolakezdést. Martoni Nardai Éva mindkét gyermeke Ausztriában tanul szerinte nagyjából ugyanaz lesz a helyzet az iskolákban, mint az előző tanítási évben volt a pandémiás helyzet alatt.

Ott tíz-tizenkét fős osztályokat alakítottak ki, amiket lefeleztek: az osztály egyik fele hétfő-szerda-péntek a másik fele pedig kedd-csütörtök mehetett iskolába. Az osztályteremben nem kellett maszkot viselni, ugyanis a megfelelő távolság betartása szerint alakították ki az ültetési rendet. A folyosókon viszont szigorúan maszkban, egy kialakított kordonrendszerben közlekedhettek a diákok – mesélte híradónknak Martoni Nardai Éva.

Ukrajna jelenleg piros besorolású ország: aki onnan akar Magyarország területére belépni csak negatív PCR-teszt után teheti meg, aki azonban ingázó, vagy Záhonyba jár iskolába, és a határ mellett lakik, egy rendelet alapján mentesül a kötelező tesztelés alól. 

A szülők ugyanakkor attól félnek, hogy ezzel az ürüggyel majd bárki átjöhet a határon teszt nélkül, és szabadon fertőzhet majd.

A híradónknak nyilatkozó Magyar Zoltán egyik gyermeke transzplantáción esett át. Ő most Nyíregyházára jár iskolába, kollégista. Az édesapa azonban még nem tud kiforrott tervről az iskolai tesztelést, valamint a kollégiumi elhelyezést illetően, ami különösen aggasztja, hiszen legkisebb gyermeke esetében halállal fenyeget a fertőzés.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink