Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-21 19:17:00

Napokra megbénulhatnak az önkormányzatok: "Veszélybe került a biztos megélhetés és a jövő"

A legnagyobb szakszervezet bejelentette, hogy szeptemberben háromnapos sztrájkba kezdenek. A szakszervezet vezetője szerint a kormány döntései lehetetlen helyzetbe hozták az önkormányzatokat, akár elbocsátások is jöhetnek. Az ellenzéki pártok szerint a kormány szándékosan bünteti az önkormányzatokat.

Veszélybe került a biztos megélhetés és a jövő – ezt írta felhívásában a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. Ezért szeptember másodikától háromnapos sztrájkba kezdenek. Boros Péterné, az MKKSZ elnöke az ATV Híradónak elmondta: a kormány intézkedései miatt akár leépítések is lehetnek a szektorban.

Példaként említette a koronavírus elleni védekezési költségeket vagy éppen a gépjárműadó elvonását. Ráadásul a munkaerőhiány miatt már most is nehézkes a lakosság kiszolgálása.

„A védekezési költségek most ismét fel fognak merülni. Az első hullám költségeit sem kapták vissza az önkormányzatok, pedig tisztában van az önkormányzat ezzel, hiszen az összes számlát összegyűjtötték.”

A követeléseikről egyelőre nem mondott többet a szakszervezeti elnök, azokat ugyanis majd csak a jövő héten, szerdán ismertetik. Sztrájkköveteléseikről egyébként miniszteri szintű egyeztetést is kezdeményeztek a miniszterelnöknél.

Az MSZP támogatja a sztrájkkezdeményezést. Bangóné Borbély Ildikó szerint a kormánynak többéves elmaradása van a bérrendezéssel és a munkakörülmények javításával kapcsolatban.

3 napig sztrájkolnak az önkormányzati dolgozók szeptemberben

 

„Azt látjuk, hogy az elmúlt években rohamtempóban nőtt Magyarországon az államtitkárok, minisztereknek a fizetése és rohamtempóban nőtt a létszámuk is 2010-hez képest. Közben azok a dolgozók, akik a hétköznapi ember igényeit szolgálnák ki, az ő bérük több éve nem lett rendezve.”

Folyamatos forráselvonások jellemzik az elmúlt időszakot a Jobbik szerint is. Dudás Róbert, a párt alelnöke az ATV Híradónak azt mondta, hogy a kormány teljesen ellehetetleníti az önkormányzatokat.

„Ami a jövőt illeti, nem tudnak tervezni. Nem tudják, hogy a következő költségvetési évben milyen bevételekkel tudnak számolni. Nem tudják, hogy azok a cégek, amelyek eddig az önkormányzat költségvetésének a gerincét képező befizetéseket jelentették, azok milyen évet fognak zárni idén, és milyen befizetéssel tudják támogatni az önkormányzatok működését, ami helyben elengedhetetlen.”

A Híradó kereste a Belügyminisztériumot és a Miniszterelnöki Kabinetirodát is a témában, de az adásig nem érkezett válasz.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink