Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-17 12:40:00

Durván átalakítják a budapesti vasúti közlekedést

A hatvani és újszászi vasútvonal további fejlesztéseinek megindításáról döntött a kormány – jelentette be Vitézy Dávid Facebook-oldalán.

A járatsűrűség növelésének érdekében kapacitásbővítésre van szükség, ezért a meglévő két vágány mellé építenek egy harmadikat is a Keleti pályaudvar és Rákosliget között.

A harmadik vágány kiépítése a Keleti pályaudvar és Kőbánya felső állomás között jövőre kezdődik, a kivitelezési szerződést a NIF már megkötötte, a Budapest Fejlesztési Központot pedig a Kormány pénteki döntésével a hiányzó szakasz meglévő vágányainak felújítása mellett a harmadik vágány előkészítésével és tervezésével bízta meg Kőbánya felső állomás és Rákosliget között – részletezi Vitézy bejegyzésében.

Emlékeztet: a hatvani vonal teljes körű rekonstrukciója 2019 óta zajlik, a vonalon szükséges további előkészítési feladatokat pedig - melyek a vonali fejlesztések hasznainak teljes körű kiaknázásához is szükségesek - a Kormány döntése szerint a Budapest Fejlesztési Központban a NIF-fel együttműködésben végezzük majd, Fürjes Balázs államtitkár felügyelete mellett.

A tervezett vasútfejlesztés a Budapest-Hatvan, és a Budapest-Szolnok-Újszász vasútvonalakat érinti, melyek együttesen Budapest legforgalmasabb elővárosi vasúti folyosóját adják, elhelyezkedésükből adódóan a kelet-magyarországi és a dunántúli országrészek felé is vasúti kapcsolatot jelentenek, így fejlesztésük nem csak az ingázók, de a Miskolc irányába tartó távolsági forgalom számára is fontos – részletezte Vitézy. Elmondása szerint a vonal elővárosi forgalmában - Budapesten belül és az agglomeráció felől is - az utasszám akár meg is duplázható a fejlesztési program teljes körű megvalósításával.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink