Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-16 18:48:00

2021 közepére várható a koronavírus elleni oltóanyag Magyarországon

Újabb 39 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon köztük több sportolónál is. Emiatt meccsek maradnak el, sőt, az Újpesti Jégcsarnokot is lezárták. Szakemberek szerint fontos lenne, hogy minél többen oltassák be magukat az influenza ellen, hogy ezzel is csökkentsék az esetleges későbbi kockázatokat. A koronavírus elleni oltóanyag viszont csak 2021 közepére várható Magyarországon.

A Ferencvárost követően két magyar vízilabdacsapat is bejelentette szombaton, hogy van olyan játékosa, aki elkapta a koronavírust. De az UTE egyik jégkorongozójának is pozitív lett koronavírus-tesztje, ami miatt lezárták az Újpesti Jégcsarnokot.

Nem sokkal korábban Szijjártó Péter egy Facebook posztban közölt egy új kormányrendeletet, mely szerint, ha sárga vagy piros jelzésű országból érkeznek vissza sportolók, két koronavírus-tesztet kell csinálniuk 24 órás különbséggel.

Viszont a focisták járhatnak edzésre, míg a teszt eredményére várnak. Ennek az oka az, hogy jövő héten már elkezdődnek az új Bajnokok Ligája-szezon selejtezői, ahol a Fradi is érintett.

Miközben az Operatív Törzs újra felhívta a figyelmet arra, hogy több országban is újra erősen terjed a járvány az Interfax orosz hírügynökség szombaton az ország egészségügyi minisztériumára hivatkozva bejelentette, hogy megkezdték a koronavírus elleni orosz védőoltás gyártását. Kacskovics Imre, immunológus, az ELTE tanszékvezetője azonban híradónknak azt mondta, hogy szkeptikus a vakcinával kapcsolatban.

"Azt gondolom, hogy nem valószínű, hogy Magyarországon 2020-ban védőoltásunk lesz." - az immunológus szerint itthon 2021 közepén várható a vakcina.

Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségpolitikusa viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy komoly probléma lehet abból, hogy évről évre kevesebb ember adatja be magának az influenza elleni védőoltást Magyarországon.

"Összehangolt kormányzati kommunikáció kellene ahhoz, hogy ne a háziorvosok egyenként győzzék meg a betegeiket arról, hogy megkapják a védőoltást hanem éjjel-nappal arról kellene szólnia a médiának, reklámoknak, kormányzati híradásoknak, hogy mindenki akinek szüksége van kérje a védőoltást az influenza ellen és a tudőgyulladás a pneumococcus ellen." - fejtette ki Komáromi.

Komáromi szerint ugyanis, hogy fontos lenne, hogy minimálisra lehessen csökkenteni az esélyét annak, hogy valaki akár 2-3 féle betegséget elkapjon mert annak akár végzetes következménye is lehet. Szakemberek szerint ugyanis, ha valaki egy influenza után, legyengült szevrzettel kapja el a koronavírust, sokkal nehezebben tud kigyógyulni az újabb betegségből.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink