Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-15 19:11:00

Elképesztő hangfelvételek: Így verik át az időseket az unokázós csalók

Rekordösszeget, húszmillió forintot csaltak ki egy nyugdíjas asszonytól Budapesten. Az unokázós csaló álrendőrnek adta ki magát, és a bajba jutott rokonra hivatkozva kért pénzt. A csapat egyik tagját a rendőrök már őrizetbe vették, a másik után jelenleg is nyomoznak. Közben a Budapesti Rendőr-főkapitányság több olyan hangfelvételt is nyilvánosságra hozott, amelyeken a csalók igyekeznek behálózni idős áldozataikat.

Váratlan rajtaütés után kattant a bilincs J. László csuklóján a II. kerületben. Röviddel azután, hogy 20 millió forintnyi eurót és ékszereket vett át egy idős asszonytól. Nem ő volt az egyetlen áldozat. A férfi és bűntársa más nyugdíjasokat is megkárosított, összesen több százezer forinttal. 

"A XIII. kerületi rendőrkapitányság négyrendbeli csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki J. Lászlót, őrizetbe vették, előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására. Tegnapi napon a bíróság J. László bűnügyi felügyeletét rendelte el." - nyilatkozta Nagy-Kovács Dávid százados.

A kicsalt pénzt és ékszereket a nyomozók hiánytalanul visszaadták a 74 éves nőnek. A csalók minden esetben ugyanazt a sémát használták. Az időseket felhívó személy rendőrnek adta ki magát, és azt mondta az áldozatoknak, hogy családtagjuk súlyos balesetet okozott. Hogy elkerüljék a börtönt, óvadékot kell fizetni. 

"Óvadékra, kaucióra kér pénzt az elkövető. Sem a rendőrség, sem más hatóság helyszíni intézkedésért cserébe nem kér pénzt, óvadékot helyszínen nem állapítanak meg, ilyen nem fordulhat elő." - tette hozzá Nagy-Kovács.

A legtöbb esetben bajbajutott családtagnak adják ki magukat a csalók, és így kopasztják meg a gyanútlan nyugdíjasokat. 

Olyanok is akadnak azonban, akik időben felismerik a bajt, és azt, hogy csak pénzt akarnak kicsalni tőlük.

A rendőrség Etelka történetét is bemutatta, akitől korábban fia nevében, de az unokájára hivatkozva igyekeztek kicsalni egymillió forintot. Lélekjelenlétének hála azonban a csalók szakították meg a hívást. 

"Beugrottam a szobába, és villámgyorsan felhívtam az unokámat Németországban, és felvette. És mondom neki, Tomikám, te vagy? Igen. Mi újság van, van valami baj? Nincsen az égvilágon semmi. Mondom akkor jó, most leteszem. és majf később visszahívlak. És akkor hallottam, hogy kattant a telefon, akkor léptek ki a vonalból." - mesélte Etelka.

Bár J. Lászlót elfogták, ismeretlen társa ellen jelenleg is nyomoznak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink