Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-15 05:43:00

Közgazdász a GDP-csökkenésről: mi is felzárkózhatnánk a középmezőnyhöz

1996 óta nem zuhant akkorát a magyar gazdaság teljesítménye, mint most a második negyedévben. Tizenhárom és fél százalékos volt a GDP-csökkenés. Szakemberek szerint minden várakozást alulmúlt a gazdaság teljesítménye, a Pénzügyminisztérium közleménye szerint azonban az unió átlagánál ellenállóbbnak bizonyult a magyar gazdaság a válsággal szemben.

 

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt adatai szerint a magyar gazdaság teljesítménye 13,5%-kal maradt el a második negyedévben az egy évvel korábbi szinttől. A KSH az első becslésekor nem közölt részletes adatokat, így azt még nem lehet pontosan látni, hogy az egyes területek milyen részt vállaltak az esésből.

Madár István a Portfolio.hu elemzője szerint a nagy gazdasági visszaesés nem okozott meglepetést, mert már tavasz elején látható volt, hogy számos terület gyakorlatilag leállt.

„Az eddig megjelent adatokhoz képest Magyarország a gyengébben teljesítő országok között van. Azt láthatjuk például, hogy a lengyel gazdasági visszaesés mértéke csak 8 százalékos volt, tehát ilyen szempontból a magyar 13 százalék fölötti visszaesés, nagy visszaesésnek számít Európa-szerte” - fogalmazott.

Az elemző szerint azért azt fontos megjegyezni, hogy egy éves összevetésben a magyar a 13,5 százalékos visszaesés már nem számít nagyon kirívónak ugyanis a spanyol, az olasz, de a brit gazdaság is nagyon látványos GDP-csökkenést szenvedett el ebben az időszakban. Ezért az eurózóna lassulása összességében hasonló mértékű volt, mint a magyar gazdaságé.

Vértes András közgazdász viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy sok mindentől függ, hogy mi lesz ennek a folyamatnak a vége.

„A gazdaságok sehol a világon nem mennek vissza ugyanarra a szintre, mint ahonnan lezuhantak, hanem megpróbálnak picit tanulni ebből az egész folyamatból” – mondta Híradónknak a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke. Vértes úgy véli: nekünk is újra kéne kicsit értékelni, hogy mit lehetne jobban csinálni és így mi is felzárkózhatnánk a középmezőnyhöz.

Ezzel ellentétben az idei év egészére a Magyar Nemzeti Bank 2-3 százalékos növekedést vár. Korábban pedig úgy vélték, hogy a második negyedévben csupán 7 százalékos lehet a GDP-csökkenés.

A Pénzügyminisztérium péntek reggel kiadott közleményében úgy értékelik a helyzetet, hogy a Magyarországon tapasztalt visszaesés mértéke kisebb az Európai Unió átlagánál, valamint, hogy az Eurostat gyorsbecslése alapján a második negyedévben a tagállamok gazdaságai átlagosan 14,4 százalékkal csökkentek. Tehát - álláspontjuk szerint - a magyar gazdaság az unió átlagánál ellenállóbbnak bizonyult a válsággal szemben.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink