Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-14 07:38:00

Nem a nyugdíjasok lehetnek az infláció legnagyobb vesztesei

Sokat hallani – és mi is többször beszámoltunk már – róla, mennyit buknak a nyugdíjasok az infláción, de az alacsony jövedelműek társadalmi csoportja még inkább ki van téve az árak változásának – derül ki a Privátbankár elemzéséből.

A KSH honlapján található egy adatbázis, mely jövedelem szerinti bontásban mutatja be az aktív háztartásokra és a nyugdíjasokra jellemző fogyasztás szerinti infláció alakulását. A Privátbankár e statisztika alapján azt írja: az elmúlt időben még a nyugdíjasoknál is jobban megszenvedték az áremelkedést az alacsony jövedelmű háztartások, sőt, ami a tavalyi évet illeti, nem volt olyan társadalmi csoport, amelyik akár megközelítette volna az alacsony jövedelműeket az inflációs kitettségben.

2019-ben az alacsony jövedelműek inflációja az összes háztartás 3,4 százalékos inflációjánál is magasabb, 3,9 százalékot mért a statisztikai hivatal. 

Hozzájuk legközelebb a nyugdíjasok álltak, a maguk 3,5 százalékával (miközben annak az évnek az elején 2,7 százalékkal emelték a nyugdíjakat), de például a magas jövedelműek inflációja ugyanebben az időszakban 3,1 százalék volt. A közepes jövedelműeké 3,3 százalék, és ugyanennyit mértek a nagycsaládosoknál (3 és több gyerekes háztartások) – olvasható a portál elemzésében.

Felhívják a figyelmet ugyanakkor arra is, érdemes figyelembe venni, hogy eközben a jövedelmek is emelkedtek (már akinek a szegények közül volt állandó munkája), nem függetlenül a minimálbér-emeléseknek betudhatóan, 10 százalék körüli mértékben, vagyis: annak ellenére, hogy még a nyugdíjasokhoz mérten is nagyobb infláció sújtotta az alacsony jövedelmű háztartásokat, reálértéken a nyugdíjasok jártak rosszabbul, mert nekik a mindenkori inflációhoz igazították a járandóságaikat, az év eleji – és ha szükség volt rá, az év végi – emelésekkel.

A többi háztartáshoz mérve viszont – teszik hozzá – feltétlenül megállja a helyét, hogy az alacsony jövedelműeket sújtja leginkább az infláció, ezt pedig a rendelkezésre álló évközi adatok is alátámasztják, melyek szerint júliusig nem volt olyan hónap, amikor az összes háztartásra mért inflációt ne haladta volna meg a legszegényebbek kosara szerint mért árváltozás.

A tendencia okáról a Privátbankár úgy vélekedik: a miértekre az egyik kézenfekvő válasz, hogy a szegényebbek fogyasztásában nagyobb súllyal szerepelnek azok a termékek – mint például az élelmiszer – amelyek ára jobban emelkedett az elmúlt időszakban, míg a tartós fogyasztási cikkekre - vagyis a drágább termékekre – nekik kevésbé futja, márpedig ezek ára mérsékelten, vagy egyáltalán nem emelkedett eddig.

Kompenzációt kaphatnak a nyugdíjasok az infláció miatt

 atv.hu/Privátbankár

Ajánlom

További belföldi híreink