Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-14 08:35:00

Leszállíthatják a BKK járatairól, aki nem visel maszkot vagy kendőt

Továbbra is kötelező BKK-járatokon még maszkkal vagy kendővel eltakarni az arcunkat, aki pedig ezt nem teszi meg, azt kizárhatják a közösségi közlekedési szolgáltatásból.

Bár a koronavírus-járvány első hullámához kapcsolódó járványügyi szabályok az elmúlt hónapokban enyhültek hazánkban, a járvány továbbra is köztünk van, ezért hatalmas jelentősége van annak, hogy továbbra is betartsuk a szabályt: a közösségi közlekedési járatokon még mindig kötelező maszkkal, kendővel eltakarni az arcunkat – hívja fel a figyelmet a Budapesti Közlekedési Központ közleményében.

Mivel a vírus akár két hétig is lappanghat, illetve a fertőzöttek jelentős része tünetmentesen esik át a fertőzésen, így valóban nagy jelentősége van annak, hogy a maszk felfogja a viselője által kilélegzett, esetleg kiköhögött, kiprüszkölt levegőt, az előírás betartásával tehát nemcsak a saját, hanem az utastársak egészségét is óvjuk – magyarázzák közleményükben. Hozzáteszik: a maszk kizárólag akkor nyújt védelmet, ha helyesen hordjuk, nem az állunkon, a nyakunkon, vagy a fülünkön lógva, hanem úgy, hogy a lehető legjobban eltakarja a szájunkat és az orrunkat is, hiszen így akadályozza meg, hogy belélegezzük a vírust.

Bár a BKK a minden rendelkezésre álló felületen felhívja a figyelmet a továbbra is érvényben lévő kötelező maszkviselésről szóló kormányzati és fővárosi rendelet betartására, a cég szerint lazul a maszkviselési fegyelem. Míg a szabály bevezetésekor az utasok közel 100 százaléka betartotta az előírásokat, a BKK nem reprezentatív felmérése szerint jelenleg ez a szám 85 százalék körül, vagy egy kicsivel afölött mozog – áll a közleményben.

Ennek egyik oka – a BKK szerint – minden bizonnyal a nyári kánikula, de hangsúlyozzák: a melegben ugyanolyan hatalmas jelentősége van a maszkviselésnek, mint a kellemesebb időjárásban.

Közleményükben kiemelik: a maszk használatát elsősorban az ellenőrök, illetve a metróbejáratoknál ellenőrzést végző utaskoordinátorok ellenőrzik, és ha szükséges, felhívják az utasok figyelmet a szabály betartására, aki pedig a kötelezettséget ezek után is figyelmen kívül hagyja, ezzel utastársai egészségét veszélyezteti, az utazási feltételek szerint akár ki is zárható a közösségi közlekedési szolgáltatásból.

Hozzáteszik: maguknak az ellenőröknek is kötelező a maszkviselés – amivel a BKK a közlemény szerint folyamatosan el is látja őket –, ezért amennyiben egy-egy kolléga bizonyíthatóan nem tartja be az egészségvédelmi előírásokat, azzal szemben a BKK munkajogi következményeket léptet életbe.

A járművezetők esetében kicsit más a helyzet: mivel legtöbbjük zárt vezetőfülkében ül, ez megfelelő fizikai védelmet nyújt a vírussal szemben, így számukra nem kötelező a maszkviselés, csak abban az esetben, ha az utasok közé mennek, például egy buszvezető kinyitja a jármű kerekesszékes rámpáját, már neki is maszkot kell viselnie – magyarázza a BKK.

Egyre több az itthoni gócpontja a koronavírusnak

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink