Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-14 19:11:00

"Ki kellett volna dolgozni három forgatókönyvet" - a tanévkezdésről kérdezi a kormányt a Párbeszéd

Mostantól nem jár táppénz azoknak, akik sárga, vagy piros besorolású országból érkeznek haza és házi karanténba kerülnek. Közben a BKK arra figyelmeztet, hogy akár le is szállíthatják a járművekről, azokat, akik nem viselnek maszkot. akik. Az elmúlt 24 órában egyébként újabb 40 fővel emelkedett a koronavírus fertőzöttek száma. 64 beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.

Van, aki készenlétben tartja, más az utolsó pillanatban veszi elő - a többség azonban használja maszkját a buszon, villamoson. A BKK azonban azt tapasztalja, hogy lazult a maszkviselési fegyelem a tavaszi, közel 100 százalékhoz képest. Ezért arra figyelmeztetnek, hogy továbbra is kötelező az arc eltakarása, és az ellenőrök akár le is szállíthatják a BKK járatairól azokat, akik maszk vagy kendő nélkül utaznak.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, Szlávik János a Magyar Hírlapnak azt mondta: az új koronavírus-fertőzöttek többsége tünetmentes vagy enyhe tünetei vannak. Szerinte ebben a járványügyi helyzetben az iskolák biztonsággal megnyithatók, de azt senki sem tudja, mi lesz a következő hetekben.

A Párbeszéd írásbeli kérdéssel fordul a kormányhoz, hogy pontos válaszokat kapjon a tanévkezdésről. Szerintük már régen ki kellett volna dolgozni három forgatókönyvet a legjobb, a legrosszabb és a köztes járványügyi helyzetre.

"Ennek a három forgatókönyvnek kellett volna a részletekbe menő tervét, működését, eszközhasználatát és finanszírozását kidolgozni már hónapokkal ezelőtt, és kommunikálni a nyár folyamán a pedagógustársadalom felé, hogy azt érezzék, bármi történik, tudják, hogy melyik forgatókönyvet kell elővenni" - mondta Barabás Richárd, a párt szóvivője.

Sokan azonban még szabadságukat töltik. Szerda óta egy kormányrendelet szerint „nem minősülnek keresőképtelennek”, vagyis nem jár táppénz azoknak, akik sárga vagy piros jelzésű országból érkeznek haza, és számukra házi karantént rendelnek el. A híradónk által megkérdezett munkajogász indokolhatónak tartja a döntést.

"Nyilván most nem azokra gondolok, akik nem számolhattak ezzel, mert van, aki boldogan elutazott Spanyolországba, majd egy reggel arra ébredt, hogy most már olyan országban van, ahonnan hazafelé jövet már karanténba kell vonulnia, nyilván ez egy egészen más helyzet, mint annak a helyzete, aki tudva tudta, hogy ha hazajön, akkor neki karanténba kell menni" - véli Pál Lajos.

Pál Lajos szerint az vitatható, hogy a társadalombiztosítási ellátásra vonatkozó jogosultsági szabályt miért a keresőképtelenség igazolására vonatkozó részbe tették. Ennek ellenére a jogász nem számít munkaügyi vitákra. Egy jogszabály ugyanis mindaddig érvényes, amíg hatályban tartják.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink