Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-15 07:14:00

Így ért véget a hazai fesztiválszezon azelőtt, hogy elkezdődött volna

A koronavírus miatt bevezetett korlátozások kivégezték a 2020-as fesztiválszezont. És nem csak koncertek, nincsenek, de elmaradnak a konferenciák, nagyobb helyi ünnepségek és előadások is. A Heti Napló riportja.

Máricus 13-a után leállt az ország, beleértve az összes kültéri és beltéri rendezvényt is. Május végén. Április végén jött a hír, hogy augusztus 15-éig biztosan nem lehet tömegrendezvényt szervezni. Június közepén változott a helyzet. A kormány engedélyezte az 500 fő alatti rendezvények megtartását és a focimeccsek is zöldutat kaptak. Egy hónappal később, július közepén Gulyás Gergely annyit közölt, hogy az augusztus 15-e utáni rendezvényekről július végén döntenek. Így is lett. A Miniszterelnökséget vezető miniszter július 30-án végleg lezárta az idei fesztiválszezont.

Ezzel el is dőlt, hogy a rendezvényiparból élő több tíz, de közvetetten akár több százezer ember túlnyomó része jó időre állandó munka és bevétel nélkül marad. Így járt a Heti Naplónak nyilatkozó Takács László is, aki 24 éve dolgozik hangtechnikusként és a legnagyobb rendezvényektől a kisebb underground bandák koncertjein át a konferenciákig szinte mindenkivel dolgozott már mindenhol. Kisfaludy Gábor a raktárt használó, hangosítással foglalkozó cég vezetője. Azt mondja, az évtizedek alatt összegyűjtött felszerelés csak drága, a munkaerő viszont felbecsülhetetlen érték.

Ő azt mondja év végéig fizeti az alkalmazottait és próbálnak túlélni, de ha nem változik a helyzet, előbb-utóbb vége mindennek.

A kormány az elmúlt hetekben, hónapokban több mentőcsomagot is bejelentett a vírus által legjobban letarolt szektornak. Először Demeter Szilárd miniszteri biztos beszélt arról az 5 milliárdos támogatásról, ami később 5,3 milliárd forintra duzzadt. Emellé a héten Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő raktárkoncerteket, Gulyás Gergely pedig újabb kétmilliárd forintos csomagot ígért. Hogy hogyan lehet elnyerni a pénzeket, kinek mennyit és mit kell ezért majd adni, az még nagyon homályos.

Lobenwein Norbert, a VOLT Fesztivál főszervezője szerint minden segítség számít, de az elmaradó fesztiváloknak szánt 700 millió forint, hát a nullánál több. Ő optimista, de azt mondja vannak olyan hangok, melyek már a jövő nyarat is temetik.

Oszkó-Jakab Natália a Művészetek Völgyének fesztiváligazgatója egy másik szegmenst képvisel. Itt nem a több ezres koncertek mozgatják a látogatókat, mégis ugyanúgy járnak, mint a szektor többi szereplője. Szerinte az egyik legnagyobb kockázat a bizonytalanság, hogy még írott nyoma sincs annak, valójában mire készüljenek.

Ő a legjobban attól tart, hogy az a rendkívül felkészült szakemberi gárda, akik nélkül elképzelhetetlen egy-egy rendezvény megtartása, egyszerűen elszivárognak majd a szakmából.

És a hangosítók, technikusok, roadok elvesztésétől fél Lovasi András is. Neki viszont nem csak erről volt véleménye, hanem a meghirdetett raktár-koncert programról is, amit majd a tévében, vagy online követhet a közönség.

Azt mondja a legnagyobb félreértés most is az, hogy adni kell valamit az állami segítségért, míg például más országokban a zeneipari támogatásoknál a múltat nézik, vagyis hogy ki mit tett le az asztalra és nem azt, hogy most homályos feltételek mellett elvállal-e egy virtuális fellépést.

Kádár Tamás, a Sziget Zrt. ügyvezetője azt mondja: úgy készülnek, hogy jövőre mindenképp lesz Sziget.

Részletek a Heti Napló riportjában.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink