Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-14 05:45:00

Epidemológus: küszöbön a második hullám

Közeledik a koronavírus-járvány második hulláma itthon - ezt állítja a járványügyi szakember. Újfehértón már a polgármester is karanténba került, Pécsett pedig egy egész vízilabdacsapatot teszteltek: amíg nincs meg az eredmény, otthon kell maradniuk. Pápa a járvány egyik gócpontja lett. Itt már 43 fertőzöttet azonosítottak, és majdnem 200 ember van karanténban.

„Senki nem mondott semmit sem” - panaszkodik egy újfehértói asszony. Semmiről nem tudnak semmit, hányan és hol fertőződtek meg, alig tájékoztatják őket. Sokan arról sem tudtak, hogy a település első embere karanténban van. A polgármester saját Facebook-oldalán jelentette be, karanténba vonul, mivel olyan emberrel érintkezett, akinek pozitív lett a tesztje.

A polgármester házának ajtaján már kint volt a piros matrica, ami azt jelenti, hogy lakója egészségügyi karantén alatt van, két hétig nem mehet el otthonról. Az ATV Híradója kereste a polgármestert, de nem akart nyilatkozni.

Egésznap üres volt a pécsi uszoda, nem edzettek a vízilabdások. Az egész PVSK vízilabda szakosztályt tesztelni kellett, mert a csapat részt vett azon a magyar bajnokságon Budapesten, ahol a Fradi játékosai közül 4 vízilabdázónak pozitív lett a Covid-tesztje.

De Blasio Domenico, a PVSK szakosztályvezető azt mondta, úgy döntöttek, hogy akkor nem marad Budapesten a csapat, tegnap ők már vissza is érkeztek, és köszönhetően a Pécsi Tudományegyetemnek, már tegnap este teszten esett át a csapat és a szakmai stáb is.

A pécsi egyetem rektora szerint amiben tudnak, segítenek a vízilabdázóknak. „Mi abban tudunk segíteni, hogy a megfelelő teszteléseket elvégezzük, és igazoljuk azt, hogy ők valóban PCR-negatívok, tehát nem fertőzödtek a koronavírussal” – fogalmazott Miseta Attila.

A járványügyi szakember szerint valóban úgy néz ki, küszöbön a második hullám, legalábbis a fertőzöttségi adatóból erre lehet következtetni. „Nagyjából ugyanott tartunk, mint amikor az első hullám idejében a kijárási korlátozásokat bevezették” – véli Kiss István epidemológus.

A szakemberek még mindig azt javasolják, tartsuk be a járványügyi szabályokat, hordjunk maszkot zárt térben, mossunk kezet és fertőtlenítsünk gyakran.

Egyre több az itthoni gócpontja a koronavírusnak

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink