Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-14 13:04:00

Az SZFE tanára szerint, ha nem sikerül megegyezni a fenntartóval, újabb felmondások várhatóak

Az EMMI találkozót szervez az Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése és a kuratórium tagjai között - erről Vidnyánszky Attila beszélt a Kossuth Rádióban. Karsai György, az SZFE tanára azt mondta, nagy örömmel fogadta a hírt.

Vidnyánszky szerint manipulálják a színművészetis hallgatókat

Karsai György azért azt is megjegyezte, hogy nem teljesen érti, miért az EMMI szervezi, hiszen eddig a Palkovics László vezette innovációs minisztérium vezényelte le azt, ami történt. A tanár az ATV Start műsorában elmondta, hogy egyeztetések nem voltak, maximum helyzetismertetésnek lehet nevezni azt, ami az elmúlt egy év során történt a fenntartó és egyetem között. “Ezeket beállítani tárgyalásnak, súlyos csúsztatás”.

Találkozók voltak, de ezek szerinte nem nevezhetőek tárgyalásnak. “Olyan jó lenne, ha a szavaknak jelentésük lenne. A tárgyalás azt jelenti, hogy két fél érveket sorakoztat fel, és a jobbak nyernek. Itt ukázok, parancsok hangoztak el”- mondta Karsai György.

Sajtóhírekből, nyilatkozatokból tudták meg, hogy modellváltás lesz. Vidnyánszky Attila azt mondta, hogy azt szeretnék, hogy valami “más” legyen. Karsai nem tudja, hogy ez pontosan mit jelent, mert soha nem konkretizálta ezt senki, csak az hallják, hogy “liberális fészeknek” meg “hüllő keltetőnek” nevezik az egyetemet.

Szerinte teljesen abszurd, hogy egy éve lebegtetik a modellváltást, de a kuratórium tagjai közül senkinek nincs fogalma arról, hogy mi folyik az egyetemen belül.

Karsai elmondta, hogy jóban voltak Rátóti Zoltánnal, nem hívta fel, amikor kiderült, hogy ő is tagja lesz a kuratóriumnak. Utólag azt mondja, ez lehet hiba volt, neki kellett volna vele keresni a személyes kapcsolatot.

Azt elmondta, hogy ha az egyetemi szenátus jogköreinek csorbíthatatlanságát tiszteletben tartják, akkor lehet miről tárgyalni. Ez azt is jelenti, hogy Upor Lászlót nevezzék ki hivatalosan is rektornak- megjegyezte, hogy ez nem biztosíték, csak a normális állapothoz való visszatérés lenne, ugyanis semmilyen választ nem kaptak arra, hogy a szenátus által megválasztott rektort a fenntartó miért nem nevezte ki.

Karsai szerint ha ezek a sarokpontok sérülni fognak, újabb felmondások várhatóak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink