Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-14 05:20:00

A tanévkezdéssel kapcsolatos járványügyi intézkedésekről kérdeztük az EMMI-t, itt a válasz

Két hét múlva kezdődik a tanév, de még semmit nem lehet tudni arról, hogy milyen járványügyi intézkedések mellett nyitnak meg az iskolák és az óvodák. A Pedagógusok Szakszervezete augusztus 24-ig követeli a közoktatás járványügyi protokollját.

Néhány hét múlva vége a nyári szünetnek és megkezdődik a tanév. Arról viszont alig tudunk valamit, hogy milyen járványügyi intézkedések várhatóak szeptember elsejétől. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint a tanév rendjéről kedden tájékoztatták őket, azonban az nem derült ki, hogy a koronavírus-járvány miben és hogyan fogja befolyásolni az új tanévet. Totyik Tamás a folyamatos fertőtlenítés fontosságára is felhívta a figyelmet de azt is elmondta, hogy a Pedagógusok Szakszervezete szerint erre a pénzügyi fedezet hiányzik

„Nagyon fontos lenne, hogy a tanévkezdésre minden szülő és minden pedagógus, intézményvezetővel együtt tisztában legyen, hogyha a második hullám eléri az adott területet akkor ott milyen protokoll szerint kell eljárni és milyen döntéseket kell meghozn” – fogalmazott Totyik Tamás. A Szakszervezet ezért követeli, hogy a kormány augusztus 24-ig készítse el a közoktatás járványügyi protokollját.

Ebben többek között az szerepel, hogy havonta szűrjenek minden köznevelésben és szakképzésben dolgozót ingyenesen, függetlenül a fenntartótól vagy, hogy egy tanteremben 14 gyermeknél több ne tartózkodhasson.

Pusztai Erzsébet szerint több fontos szabályra meg kellene tanítani a diákokat. Ez a gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés. A szociális távolságtartás, illetve ha nagyobb közösségben vannak, zárt térben érdemes a maszk viselésén is elgondolkozni. Az infektológus szerint ezeken kívül még számtalan dologra kell majd figyelni, hogy megakadályozzák a járvány terjedését az iskolákban.

A tanévkezdéssel kapcsolatos járványügyi intézkedésekről kérdezte az ATV Híradója az Emberi Erőforrások Minisztériumát is. Válaszukban azt írták, hogy

ezek kidolgozása még nem ért véget. De számos szakmai szereplő javaslatait áttekintik valamint a külföldi gyakorlatot is figyelemmel követik és felhívták a figyelmet a felelős szülői magatartás fontosságára is

Arra a kérdésre azonban nem válaszoltak, hogy az intézmények fertőtlenítésére milyen szabályok fognak vonatkozni valamint, hogy ezt kinek és miből kell finanszíroznia.

 

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink