Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-13 10:53:00

Fehérorosz válság: Cseh Katalin páros lábbal szállt bele Orbán Viktorba

„Meddig hallgatnak Orbánék?” – tette fel a kérdést Cseh Katalin közösségi oldalán. A politikus a fehérorosz helyzettel kapcsolatban várja a magyar kormány véleményét, ahol, mint írja: „immár harmadik napja vonulnak utcára a belarusz demonstrálók, miután Lukasenka elnök sokadszorra is teljesen egyértelműen elcsalt választások után folytathatja diktatórikus uralmát.”

Cseh Katalin felhívja a figyelmet, hogy Európai kormányok és számos nemzetközi szervezet is véleményt nyilvánított már az üggyel kapcsolatban, elítélve „a rendőrség erőszakos fellépését és az állami intézmények asszisztálását az ellenzék megfélemlítéséhez”, Lengyelország még soron kívüli uniós csúcsot is összehívna, melyen „a Lukasenka rezsime elleni uniós szankciók bevezetése is napirendre kerülnének” – írja a politikus.

Mindenközben – folytatja Cseh – Brüsszelben úgy hírlik, hogy az EU egységét ismét a Fidesz törné meg azzal, hogy megvétózná a belarusz szankciók kivetését. Cseh szerint, amennyiben ez valóban így van, – és Orbán Viktornak fontosabb Lukasenka barátsága, mint az EU egysége, és lengyel szövetség –az újabb „szégyenletes mérföldkövet” jelente.

Cseh szerint a kormánynak színt kell vallania, kinek az oldalán áll, ugyanakkor úgy vélekedett: a hallgatásunk egy beismerős vallomással is felér.

Állásfoglalást vár Orbán Viktortól a minszki események kapcsán Ujhelyi István

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink