Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-13 17:56:00

Falus Ferenc: A számok önmagukban nem, a tendencia viszont aggodalomra adhat okot

Megdöntötte a háromhavi csúcsot az új fertőzöttek száma Magyarországon. Az elmúlt 24 órában 45 új beteget regisztráltak. Közben elhunyt 2 idős, krónikus beteg, ezzel 607-re nőtt a halottak száma. A volt tiszti főorvos szerint nem a számok növekedése, hanem a tendencia aggasztó. Közben Budapesten és Debrecenben megnőtt a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben, vagyis a következő napokban nőhet a fertőzöttek száma.

Az elmúlt 24 órában újabb 45 beteget regisztráltak. Ezzel az új fertőzöttek száma megdöntötte a háromhavi csúcsot. Utoljára május 16-án regisztráltak ennél magasabb esetszámot.

Falus Ferenc az ATV Híradónak azt mondta a számok önmagában nem, a tendencia viszont aggodalomra adhat okot. A volt tiszti főorvos úgy véli, 100-120 ezer főnél több ember nem találkozott még a Coviddal, tehát bőven van még kit megfertőznie a vírusnak.

Falus Ferenc utalt rá, hogy „a járványok története azt mutatja, hogy a második hullám általában erősebb, mint az első.” Szerinte Magyarországon igazából első hullám sem volt.

„Ráadásul ugye a félelem az, hogy ha az influenzajárvánnyal egy időben van ez a második hullám, akkor nagyon nehéz lesz majd elkülöníteni a két betegséget. Ezért nagyon fontos lenne, hogy nagyon sok tesztet végezzenek és a kontaktus kutatást nagyon alaposan végezzék”

– tette hozzá a volt tiszti főorvos.

Közben Budapesten és Debrecenben megnőtt a koronavírus-örökítőanyag koncentrációja a szennyvizekben. Ez arra utal: a vírus jelen van a településen, és 10 nap múlva itt megnőhet a fertőzöttek száma.

Az immunológus az ATV reggeli műsorában, a Startban arról beszélt, a legnagyobb probléma, hogy nem ismerjük a vírust és a vírus elleni védettség változását, valamint a szezonalitását sem. „Nem tudjuk, hogy náthás influenzás, időben, amikor nyilván zárt térben többet tartózkodunk, mint nyílt térben ez jelent-e veszélyfokozódást. Ha csak úgy vigyázunk, mint eddig, akkor ez biztos nem lesz elég” – fogalmazott Falus András.

Jelenleg az allergia szezon kellős közepén vagyunk, ami nagyjából 3 millió embert érint Magyarországon. Magyar Allergia Szövetség elnöke szerint a covid és az allergia tünetei összetéveszthetetlenek.

Egy allergiásnál ritka a láz és a légszomj, illetve a száraz köhögés, ez a Covid tünete lehet. A gyakori tüsszentés viszont inkább allergia, mint koronavírus.

Nékám Kristóf, a Magyar Allergia Szövetség elnöke elmondta, „a nyálkahártya allergiásoknál a vírussal szembeni védelem az általában gyengébb valamivel. Ezen az alapon azt gondolhatnánk, hogy több a Covid-fertőzött az allergiásokban, de nem. Hogy miért nincs így a gyakorlatban ez egy nagyon érdekes kutatnivaló téma lesz, és fogjuk is kutatni majd.”

Kínában már készült egy ilyen jellegű tanulmány. A több 10 ezer vuhani koronavírusos fertőzött közül egy allergiás beteget sem találtak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink