Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-13 12:23:00

Brutális emelés: háromszoros (!) lakbér jön az ócsai devizahiteles lakóparkban

Az ócsai lakóparkot még az állam építtette, hogy olcsó, stabil lakhatással segítse a devizahitel-károsultakat, 2021-től viszont főszabály szerint minden lakás bérleti díját több mint háromszorosára emelik – számolt be a 444.

A portál szerint mindez azt jelentené, hogy a bérlőknek mostani 16-21 ezer forint helyett a ház méretétől függően a legrosszabb esetben 60-84 ezer forint között kellene fizetniük a lakhatásukért.

Ez újra nehéz helyzetbe hozná az ócsai telepen lakó legtöbb családot, sőt, sokan már most biztosan kijelentik: nem lesznek képesek kigazdálkodni a megemelt bérleti díjat – derül ki a beszámolóból.

A 444 szerint az augusztus 4-én tett bejelentés váratlanul érte a lakókat, és nem értik a döntés okát.

A lakópark megépítéséről 2011-ben döntöttek, a Szociális Családiház-építési Program nevű projektben végül az eredetileg tervezett 500 ház helyett 2013-ig csak 80 állami tulajdonú ház épült fel. Fenntartásuk 2019 januárjáig a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. feladata volt, majd miután 2018-ban felszámolták az eszközkezelőt, az ócsai önkormányzathoz kerültek a házak.

A 80 házból álló lakótelep ingyenesen, „a fennálló lakásbérleti jogviszonyokkal terhelten”, tehát a bérlőkkel együtt, az ebből eredő „jogosultságok és kötelezettségek átszállásával” vándorolt az önkormányzathoz 2019 januárjában, de vállalniuk kellett, hogy a tulajdonba kerülésüktől számított két éven belül nem módosítanak a lakások bérlésének feltételein (legalábbis a nem a bérlők hátrányára). A két év moratórium 2021. január 1-jén jár le, az „önkormányzat pedig már másnaptól teljesen átírná a feltételeket" - fogalmaz a 444.

A tervek szerint az ócsai lakótelep házait piaci alapon, a méretüktől függően tehát 60-84 ezer forint közötti összegért lehetne bérelni, azok a lakók pedig, akik idén szeptember 31-ig jövedelem- és vagyonigazolásokkal együtt kérvényt nyújtanak be a bérleti díj mérséklésére, a rászorultság mértékétől függően 35-49 ezer forintért vagy 25-35 ezer forintért bérelhetik tovább a házat.

Az emelésről szóló július 31-én elfogadott önkormányzati rendelet úgy szól: „a rendelet biztosítja, hogy az önkormányzati bérlakásokra azonos mértékű – jelentős részben a bérlők vagyoni, jövedelmi viszonyaitól függő – bérleti díj kerüljön alkalmazásra a bérlakások elhelyezkedésétől függetlenül, amelyen keresztül a rendelet biztosítja a bérlőket terhelő fizetési kötelezettségek egységesítését, így az indokolatlan különbségtétel, diszkrimináció megszüntetését.” Vagyis: ugyanazokat a feltételeket alkalmazzák a devizahitelesek lakóparkjára, mint a többi önkormányzati ingatlanra – vonja le a következtetést a 444.

A lap kérdéseivel megkereste a település polgármesterét, de válasz még nem érkezett.

atv.hu/SzMo.hu

Ajánlom

További belföldi híreink