Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-12 05:10:00

Újabb pusztító dizájnerdrog: az olcsóságukkal hódítanak

Új, és az eddigieknél veszélyesebb hatóanyagú dizájnerdrog jelent meg itthon. Eddig 11-en haltak meg a szertől, zömmel fiatal felnőttek, akik rendszeresen fogyasztanak kábítószert. A halálesetek többsége Borsod megyében történt. A nyomait azonban kimutatták Fejér, Nógrád, Szabolcs és Tolna megyében, valamint a fővárosban is.

Önmaguktól és a világtól is elfordultak azok a fiatalok, akiket a képen látnak: drog hatása alatt dülöngélnek, nem is sejtve, hogy akár halállal is végződhet számukra a szerhasználat. 11 haláleset vizsgálata alapján egy új pszichoaktív anyagot mutattak ki a kábítószervizsgáló szakértő intézetben.
 
Az új hatóanyag, a „4fmdmb-bica” a szintetikus kannabionidok csoportjába tartozik. Kínából érkezett, a vegyület alapmodelljét a gyógyszerkutatásban fejlesztették ki, de a hatásaik és mellékhatásaik miatt lemondtak a használatukról. A halálesetek előtt több hasonló tünetről is beszámoltak a hozzátartozók.
 
Az áldozatok többnyire ún. varázsdohányban vagy herbálban szívták el az anyagot, vagyis dohányra vagy gyógynövényi törmelékre tették rá a „bikát”. Az Orfk főreferense szerint a kábítószer már egy fröccs áráért is megvásárolható.
 
Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns szerint a dizájnerdrogok az olcsóságukkal hódítanak. Leszokni pedig azért nehezebb, sokaknak nincs pénzük a jó szakemberekre. Évente kb. 30-40-en halnak bele itthon a kábítószer-fogyasztásba.

Új életveszélyes dizájnerdrog jelent meg az országban

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink